Mérsékelten bizakodnak a kkv-k

Vágólapra másolva!
Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúraindexe decemberben 89,4 százalék, valamivel meghaladja a novemberi értéket - áll az Ecostat legfrissebb felmérésében. A rövidtávú fejlődés gátja, hogy a kkv-k nagyrészt felélték tartalékaikat. A következő fél évet optimistán látja a vállalkozások negyede.
Vágólapra másolva!

Összességében az utolsó negyedév bizalmi felmérései a kkv-k körében a július és szeptember között tapasztalt stabilitás után mérsékeltebb üzleti bizalomról szólnak - állapítja meg az Ecostat.

Tavaly júliustól a hazai vállalkozások körében a pénzügyi egyensúly helyreállítása érdekében hozott intézkedések bizalomvesztéshez vezettek, év végéig azonban szerény bizalomerősödés következett be. A magyarországi cégek 2008 első fél évére szóló üzleti várakozásaiból az ideinél valamivel kedvezőbb gazdasági klíma feltételezése olvasható ki - állapítják meg.

Az elemzői előrejelzések szerint a jó esetben alig változó külső konjunkturális környezetben a hazai reálgazdaság egyes teljesítménymutatói javulnak. Az Ecostat arra számít, hogy 2008-ban a GDP növekedési üteme az idei szerény eredmény után megduplázódhat, 3 százalékkal emelkedhet.

A fejlődés szerkezete is némiképp eltér a korábbitól, a lassú élénkülést a belföldi fogyasztás enyhe bővülése és a beruházási tevékenység kezdődő lendülete eredményezi - fűzik hozzá, megjegyezve, hogy a külkereskedelmi értékesítés növekedési üteme a konjunkturális lehetőségek függvényében mérséklődhet.

A megszorítások alatt felélték tartalékaikat

A magyarországi kis- és középvállalkozások rövid távú fejlődési esélyeit negatívan érinti, hogy a megszorításokat követő időszakban, jórészt a túlélést szem előtt tartva, felélték tartalékaikat. A kis- és középvállalati szektor rövid távon saját vállalkozása helyzetét valamivel pozitívabban értékeli, mint a makrogazdaság esélyeit.

Saját vállalkozásuk fél éves kilátásait optimistán ítéli meg a cégek 27 százaléka, 46 százalékuk helyzete változatlanságával számol. A pesszimista válaszok aránya éves visszatekintésben a legalacsonyabb. A szektor előrejelzése szerint tevékenységének bővítését legnagyobb mértékben a szűk belföldi piac, a gazdasági környezet bizonytalansága és a verseny erősödése akadályozza.

A vállalkozások 43 százaléka nem gondolja, hogy likviditási helyzete fél éven belül megváltozik. A romló pénzügyi helyzet kialakulásától tartó cégek köre november óta alig változott, 35 százalék. A javuló anyagi feltételeket prognosztizáló gazdálkodó szervezetek aránya viszont egy hónap alatt 14 százalékról 24 százalékra nőtt.

Javulhat a kapacitáskihasználtság

Az év végén a vállalkozások beruházási hajlandóságát összegző mutató 60 százalék, november óta csökkent, és megegyezik az egy évvel korábbi értékkel. Ezzel a cégek fejlesztési elkötelezettségének tendenciája veszített nyár óta tartó emelkedési szögéből, meredeksége enyhült. A kis- és középvállalatok előrejelzése szerint kapacitáskihasználtságuk a jövő év első felében valamivel javulhat. Felesleges termelési háttér 62 százalékuknál fordulhat elő, megfelelő kapacitást a novemberi 28 százalékkal szemben 38 százalékuk feltételezett.

A decemberi felmérés szerint a szektor 2007-re átlagosan 7,25 százalékos inflációt prognosztizál. A decemberre vonatkozó 12 havi árindex 7,7 százalékról 8,5 százalékra emelkedett a cégek előrejelzése szerint. A kkv szektor saját hatáskörű értékesítési áremelési törekvése átlag 5,3 százalék, magasabb a korábbi hónapokban számszerűsített mértéknél.