Tovább hízik a Gazprom-monstrum

Vágólapra másolva!
Tovább nő az orosz energiaipari óriás: a Gazprom egy másik állami cégtől vásárolja meg a Tomszknyefty olajvállalat felét. Az eladó ezzel adósságállományát igyekszik mérsékelni.
Vágólapra másolva!

Az orosz versenyhivatal engedélyezte, hogy az orosz Gazprom gázmonopólium olajipari karja, a Gazprom Nyefty felvásárolja a Tomszknyefty cég felét. A Tomszknyefty az orosz állami ellenőrzés alatt álló Rosznyeftyhez tartozikm amely az ügylet szándékát még júliusban jelentette be.

A versenyhivatal szerint lenne egy másik vevőjelölt is, de ezt meg sem nevezték. Az eladási árat sem közölték, egy, a Gazprom Nyeftyhez közel álló forrás 3,66 milliárd dollárról beszélt.

A Rosznyefty júliusban szűkszavúan csak annyit mondott, hogy a Tomszknyefty-részvények eladásából befolyó összeg lehetővé teszi a korábban bejelentett ügyletek lezárását a cég további eladósodása nélkül.

A Rosznyefty egyebek között profiltisztítással és új szerzeményeinek integrálásával akarja csökkenti adósságát. Szergej Bogdancsikov elnök korábban jelezte, hogy 2010-ig 15 milliárd dollárra akarják lefaragni a jelenleg 25 milliárd dolláros adósságállományt.

A Rosznyefty egy május 3-án tartott árverésen 6,8 milliárd dollárért vásárolta meg a naponta 230 ezer hordó nyersolajat felszínre hozó Tomszknyefty, a csődbe taszított Jukosz olajtársaság kelet-szibériai termelő egysége százszázalékos részvénypakettjét.