Szégyenlősen emelik díjaikat a bankok

Vágólapra másolva!
Az [origo] által megkérdezett 15 magyarországi pénzintézet közül egyedül az OTP Bank jelentett be széles kört érintő, ám nem jelentős januári díjemelést. Több helyről is jelezték viszont, hogy új termékekkel jelennek meg a piacon. Mindez nem jelenti, hogy más bank nem módosítja díjait.
Vágólapra másolva!

A legszélesebb kört érintő januári díjváltozás a magyar bankszektorban várhatóan az lesz, hogy az OTP Bank január 17-étől megemeli a betéti kártyák készpénzfelvételi díjait. Így a készpénzfelvétel saját bankjegykiadó automatánál 39 forint + 0,49 százalékról 49 forint + 0,49 százalékra nő.

A díjváltozás a saját automaták használatát ugyan egységesen 10 forinttal drágítja, ám a díj szerkezete és a módosulás jellege is a nagyobb összegek felvételét ösztönzi. A díjemelkedés aránya ugyanis 10 ezer forint esetén 11,36 százalék, 100 ezer forint esetén viszont csak 1,89 százalék. Így a 30 ezer forint feletti összegek esetében az inflációnál kisebb a drágulás.

Idegen bankfiókokban és pénzkiadó automatáknál a készpénzfelvétel díja 500 forintról 750 forintra nő az OTP Bank ügyfeleinek. Az 50 százalékos drágulás megszünteti azt a helyzetet, amely szerint már 100 ezer forint, vagy annál nagyobb összeg felvétele idegen automatáinál vagy fiókban olcsóbb volt, mint a pénzintézet saját automatáinál.

Olcsóbb a bankpénztár az automatánál

A saját bankfiókokban történő készpénzfelvétel tarifája ugyan továbbra is 150 forint + 0,35 marad, de a fizetendő díj felső határa 4500 forintról 10 ezer forintra emelkedik. A Junior kártyák készpénzfelvételi díjai nem változnak.

Az új tarifák alapján az is kiszámítható, hogy az OTP Banknál egyedülálló módon a 72 100 forint feletti összegek felvétele olcsóbb egy saját bankfiók pénztárában, mint egy bankautomatánál.

A lakossági betét üzletágban más díjak és jutalékok januártól nem változnak a pénzintézetnél. A Start betétszámla kezelése 2008-ban is díjmentes marad. A Téli Megtakarítási Program keretében a betétlekötési akciók tovább folytatódnak.

Elengedik az értékbecslés díját

Az OTP Bank már idén december 27-étől megnöveli viszont az egyes fogyasztási hitelek számla- és hátralékkezelésénél alkalmazott díjait. A díjelemelés nem érinti a forint és deviza alapú személyi kölcsönök lejárat előtti teljes visszafizetése esetén fizetendő szerződésmódosítási díjat. Emellett folytatódik a személyi kölcsön akció, amelyben az első 6 hónapra 0,50 százalékponttal alacsonyabb kamatot alkalmaz a bank.

A lakás és szabad felhasználású jelzáloghitelek díjtételeinél a pénzintézet nem tervez emelést, sőt a svájci frank alapú lakás- és jelzálog típusú hiteleknél a nem akciós kamatot 1 százalékponttal csökkenti a hitelintézet. Február 15-ig a bank elengedi az értékbecslési díjat is.

A készpénzfelvételi díjak változása az OTP Bank automatáinál

Felvett

összeg

Pénzfelvételi

díj

Változás

2007

2008

(Ft)

(Ft)

(Ft)

(%)

10 000

88

98

11,36

20 000

127

137

7,87

30 000

166

176

6,02

40 000

205

215

4,88

50 000

244

254

4,10

100 000

529

539

1,89

Csak a diákoknak szóló Erste Szemeszter Bankszámla kondícióin változtat január 2-án az a Diákhitel Központhoz igazodva az Erste Bank. Így a számlavezetési díj az eddigi 119 forint helyett 0 forint lesz, és a bank saját pénzkiadó automatáinál díjmentes lesz az első pénzfelvétel. Hogy minél több diák ezt a kedvezményes számlacsomagot vegye igénybe, a pénzintézet januártól az Erste Diákszámlát már nem értékesíti, a meglévő számlák számlavezetési díját azonban 30 forinttal, 169 forintra emeli.

A bank december 17-án Erste Nemzetközi Számla néven bevezetett egy új devizaszámlát, amely euróban, dollárban, fontban és svájci frankban egyaránt nyitható. Június 30-ig minden ügyfélnek, aki Erste Nemzetközi Számlát nyit, 0,5 euró a számlavezetési díj 1,5 euró helyett, a számla devizanemével azonos, illetve attól eltérő valutában történő készpénzbefizetés díja pedig 0 euró. A pénzintézet más lakossági és mikrovállalati számláinak díjait januárban nem módosítják.

Fotó: MTI
OLcsóbb lesz az új diákszámla az Erste Banknál

Egyetlen változás lesz január 1-jén a K&H Banknál. A pénzintézet eltörli a kinyomtatott értékpapírok letéti őrzésének díját, ami eddig 0,3 ezrelék volt. Ez a változás azonban csak a régi megbízásokra vonatkozik, mert újat nem fogad már a bank, kivéve, ha óvadéki ügyletbe vonják a kinyomatatott értékpapírt.

Egyébként még nem született döntés a pénzintézetnél a jövő évi díjakkal kapcsolatban és január előtt már nem is várható döntés. A betéti termékek díjai azonban várhatóan a döntést követően sem módosulnak, azokon csak akkor változtatnak, ha a jegybanki alapkamat módosul. Kedvező változás, hogy az életbiztosítással kombinált jelzálogalapú hiteleknél is lesz törlesztési könnyítés az első félévben. Ez azt jelenti, hogy az első hat esedékességig a bank csökkentett kamatot számít fel.

Nem módosulnak januárban a CIB Banknál a lakosság számára nyújtott szolgáltatások jutalékai és díjai. A vállalatok számára azonban több új szolgáltatást is kínálnak. A pénzintézet kiemelt területként kezeli kis- és középvállalati ügyfélkört, ezért annak tagjai 2008-tól termékpaletta és szolgáltatás-bővítésre számíthatnak.

Az év elején a bank bevezeti a CIB Piccolo számlát, amely azoknak a mikro- és kisvállalkozásoknak lehet jó választás, amelyek kedvező számlavezetési alapdíj mellett a tranzakciós költségek minimalizálására is törekednek.

Új vállalkozói számlákat vezet be a januárban a CIB Bank

A forintalapú bankkártyák mellett a pénzintézet bevezeti a dollár-, és az euróalapú kártyát is, illetve a Bázis számlacsomagot választó vállalkozásoknak és egyéni vállalkozóknak a Kompakt elnevezésű vállalati bankkártyát, amelyet az első évben kártyadíj nélkül kínál. Ez utóbbi akár folyószámlához vagy kártya alszámlához is csatolható és külön díjért az AIG biztosító által nyújtott Utazási Védelem szolgáltatás is igényelhető hozzá.

A banknál januártól bevezetik az E-Commerce szolgáltatást is, ami biztonságos bankkártyás fizetést tesz lehetővé az interneten keresztül kereskedelmi tevékenységet folytató cégek számára.

Megy a ködösítés

Az [origo] által megkérdezett 15 bankból mindössze három számolt be díjainak megváltozásáról, és egy arról, hogy szolgáltatásokat szüntet meg, indít el vagy változtat meg. Tíz pénzintézet azonban többszöri megkeresés után sem reagált. Ez azonban nem jelenti azt, hogy máshol nem módosulhatnak a pénzügyi szolgáltatások díjai. Az egyik bank ugyanis a következő választ adta kérdésünkre.

"A Budapest Bank folyamatosan felelülvizsgalja kamatainak, jutalékainak és díjainak mértéket és struktúráját, így januárban is várható változás. A nemzetközi trendeknek megfelelően a Budapest Bank törekszik átláthatóbbá, az ügyfelek számára egyértelműbbé tenni ezeket. Minden esetben az aktuális piaci helyzet elemzését követően születik döntés mind a normál, mind az akciós árakról. Természetesen, amennyiben például az alapkamatok változnak, úgy nagyobb az esélye a változásoknak is."

Giczi József