Vágólapra másolva!
Az eredetileg javasoltnak alig felével, 175 ezer hektárral kell csökkenteni Európa szőlőtermő területeit az agrárminiszterek által elfogadott borpiaci reform értelmében - írja a Világgazdaság. Magyarország számára kedvező lehet, hogy az unió a tagállamok támogatási kereteit nem úgynevezett történelmi bázis alapján, hanem a meglévő szőlőterület és a tényleges termelés figyelembevételével állapítja meg.
Vágólapra másolva!

A megállapodást Gráf József magyar miniszter az év legnagyobb sikerének nevezte. Így a hazai borágazat az idei 14,4 millió helyett 2009-től (a reform életbelépési évétől) 16,8 millió, 2015-re 29,1 millió euró EU-forráshoz juthat. Az agrárminiszter kedvezőnek értékelte azt is, hogy a boroknál továbbra is 2 százalékos alkoholtartalom-növelést lehet majd elérni cukrozással. Igaz, ez is két részre oszlik, az alap 1,5 százalékra, illetve a rossz időjárás esetén alkalmazható 0,5 százalékra.

Az egyezség tartalmazza az Európán kívüli marketingre fordítható keretet és a borágazatból kiszálló gazdák támogatási rendszerét is. Az egységes termelői támogatás a következő három évben, évről évre kevesebb lesz. A kivágást az EU nem tagállamonként határozza meg, hanem küszöbértékkel: a 8-15 százalék elérésével a kormányok és az EU is leállíthatja a folyamatot. A szőlőtelepítési jogok a javasoltnál lassabban, 2015-ig szűnnek meg, és a tagállamoknak lehetőségük van ezt a határidőt 2018-ig kitolni. A felesleges bor krízislepárlására a 2012/13-as szezon végéig lesz lehetőség, ám egyre kevesebb pénz jut erre a területre.

Gráf József hangoztatta, hogy az új borrendelet részét képezi egy kétoldalú magyar-szlovák megállapodás is, amelyben a szomszédos ország elismeri, hogy a tokaji borreform során előírt lajstromozásnál és termékleírásnál a magyar borkészítési eljárások és technológiák lesznek mérvadók - közli a Világgazdaság.