Változik az ÁKK adósságfinanszírozása

Vágólapra másolva!
Az államadósság kezelésében jövőre csökken a kibocsátott és a piacon lévő kincstárjegyek állománya, valamint a forintban történő bruttó kibocsátás, nő viszont a devizafinanszírozás. A nettó állampapír-kibocsátás és adósságfinanszírozás várhatóan megegyezik az idei szinttel.
Vágólapra másolva!

Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) jövőre változtat a korábbi évek finanszírozási gyakorlatán, mivel csökken az államháztartás bruttó és nettó finanszírozási igénye - mondta Borbély László András általános vezérigazgató-helyettes az intézmény csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A változó finanszírozás részeként csökken a forintban történő bruttó kibocsátás, növekszik viszont a devizában történő bruttó finanszírozás. A hosszú távú állampapírok piacra dobása bővül, csökken viszont a diszkont kincstárjegyek kibocsátása - emelte ki Borbély László András.

Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy a 2007. évi 7103 milliárd forint bruttó értékesítéssel és hitelfelvétellel szemben 2008-ban várhatóan 6 százalékkal kevesebb, azaz mintegy 6850 milliárd forint összegű kibocsátás történik majd. A nettó állampapír-kibocsátás és adósságfinanszírozás 2008-ban várhatóan 1063 milliárd forintra rúg, ami gyakorlatilag megegyezik az idei szinttel.

Borbély László András elmondta: az idén a központi költségvetés bruttó forintadóssága várhatóan 656 milliárd forinttal emelkedik, a nettó hitelműveletek 211 milliárd forintos egyenlegét is beszámítva a nettó piaci állampapír-kibocsátás várhatóan 867 milliárd forintot tesz majd ki. Ezen belül 1061 milliárd forinttal nő a hosszú futamidejű forrást jelentő államkötvény-állomány, és 194 milliárd forinttal csökken a kincstárjegyek állománya.

A vezérigazgató-helyettes ismertette: a devizaadósság forintban kifejezett nagysága - a nettó kibocsátás összegét, valamint az árfolyamveszteség és a devizabetét-műveletek hatásait is egybevéve - 395 milliárd forinttal emelkedik 2007-ben, így a költségvetés devizaadóssága a teljes költségvetési adósságban 2007 végén várhatóan 28,1 százalékot tesz ki, ami megfelel majd az előre eltervezett kibocsátási stratégiának.

Az államadósság kezelésének fő elvei alapján jövőre egyrészt csökkenteni kívánják a kibocsátott és a piacon lévő kincstárjegyek állományát, másrészt valamelyest csökken a bruttó kibocsátás forintban, nő viszont a devizafinanszírozás. Összességében egyértelműen csökken a nettó kibocsátás.

Szarvas Ferenc, az ÁKK vezérigazgatója kifejtette: a tervek szerint 2008-ban kivezetik a piacról a hat hónapos futamidejű diszkont kincstárjegyeket, emiatt 2008-ban 464 milliárd forinttal csökken a kincstárjegyek állománya.

A forintban piacra dobott államkötvények nettó kibocsátása nagyon szerény mértékben, 4 százalékkal 1004 milliárd forintra csökken ugyan, de jelentősen megnő az ötéves, illetve annál hosszabb futamidejű állampapírok szerepe, és 2008-ban már az Európai Beruházási Bank (EIB) által forintban nyújtott hitelek is nettó finanszírozási forrást biztosítanak az államháztartás vonatkozásában.

Jövőre a magyar állam összességében 2,2 milliárd euró értékben tervez devizabevonást külföldön, ami részben a nemzetközi piacokon történő kötvénykibocsátással, illetve a nemzetközi fejlesztési intézményektől történő hitelfelvétellel valósul meg - mondta Szarvas Ferenc.

A nettó devizakibocsátás jövőre a 2007-es 323 milliárd forintról kismértékben, 385 milliárd forint körüli összegre emelkedik. 2008-ban összességében mintegy nettó 580 milliárd forint - forintban piacra kerülő - állampapír értékesítését tervezik, míg a nettó devizakibocsátás forintösszege 385 milliárd forintot ér el, azaz összességében a forintban kibocsátott állampapírok összege 2007-hez képest a tervek szerint mintegy 40 százalékkal csökken.

Jövőre a finanszírozást 64 százalékban forintban kibocsátott papírokkal, 36 százalékban devizában kibocsátott papírokkal és devizahitelekkel oldja meg az ÁKK - ismertette Borbély László András.