Recesszióba kerülhet a magyar gazdaság

Vágólapra másolva!
A magyarországi gazdasági növekedést fenntartó egyetlen hajtóerő jelenleg az export, de mivel a külső kereslet kilátása is gyengül, növekszik a kockázata annak, hogy a magyar gazdaság jövőre recesszióba kerülhet - áll az egyik vezető nemzetközi befektetési bankcsoport szerdán Londonban kiadott előrejelzésében. Más londoni elemzők recessziót ugyan nem jósolnak, de csökkentették jövő évi növekedési jóslatukat.
Vágólapra másolva!

A BNP Paribas által a négy térségi EU-gazdaságról összeállított 2008-as prognózis magyarországi fejezete szerint a feszes pénzügy- és költségvetési politikai elegy miatt lassan kel csak életre a fogyasztás és a beruházási tevékenység.

A keresleti nyomás hiánya ellenére ugyanakkor magas maradt, sőt a negyedik negyedévben gyorsult is az infláció, az élelmiszerek és az üzemanyag drágulásának, valamint a forinterősödés egyidejű lassulásának együttes hatására.

Az éves összevetésű inflációs számok 2008 tavaszáig magasak is maradnak; a BNP Paribas azzal számol, hogy a drágulási ütem a második félévben enyhül éves alapon számolva 4 százalék körüli szintre.

Az elemzés Magyarországról szóló fejezete a "Stagflációs félelmek" címet viseli; rövid időn belül ez a második olyan londoni elemzés, amely a magyar gazdasággal kapcsolatban stagflációt - magas inflációval kísért stagnáló növekedést - emleget.

Múlt havi előrejelzésében a Merrill Lynch nemzetközi pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlege is azt írta, hogy az elmúlt időszak makroadatai "stagflációt környékező" állapotban tüntetik fel a magyar gazdaságot. Ez a ház azzal számol, hogy az idei negyedik negyedévben a magyar gazdaság éves összevetésű növekedési üteme jóval 1 százalék alá, 0,6-0,7 százalékra csökkent tovább a belső fogyasztás recessziója miatt, ami az elemzés szerint a magas infláció ellenére a pénzügypolitikai enyhítés folytatása mellett szól.

A BNP Paribas szerdán kiadott londoni előrejelzése is azt jósolja, hogy - jóllehet eddig a magas infláció és a befektetői kör kockázatkerülési hajlamának erősödése késleltette az MNB enyhítési ciklusát - a reálgazdaság jelenlegi és előre jelzett állapota jövőre további kamatcsökkentéseket indokol.

A cég fenntartja azt az prognózisát, hogy a magyarországi jegybanki alapkamat jövőre 6,50 százalékig csökken, de azt várja, hogy a 2008-as utolsó kamatcsökkentés az általa eddig valószínűsített második negyedév helyett áttolódik a harmadik negyedévre.

A 6,50 százalékos jövő évi kamatmélypont megegyezik a szélesebb körű londoni konszenzussal; ennél agresszívabb előrejelzést adott a Merrill Lynch, amely 6,25 százalékkal számol.

A Goldman Sachs meg is erősítette ezt az előrejelzését a felzárkózó piacokról Londonban kiadott jövő évi átfogó elemzésében. A prognózis Magyarországgal foglalkozó fejezete nem említ recessziós veszélyt, de e cég szerint is stagnálni fog a háztartási fogyasztás, mivel a reáljövedelmek idei csökkenésének pótlására idén felhalmozott új lakossági adósságállomány 2008-ban szűkíti a háztartások mozgásterét.

Az euróövezet várható lassulása sem fogja segíteni a helyzetet, mivel jelenleg a külső kereslet a magyar gazdaság egyetlen motorja, áll az elemzésben.

Ezért a Goldman Sachs 1,8 százalékra - a londoni konszenzus alatti szintre - csökkentette 2008-as magyarországi növekedési előrejelzését az eddigi 2,2 százalékról (a cég 2007-re 1,3 százalékot vár), ugyanakkor 2009-ben már 3 százalékos gazdasági növekedéssel számol, mert addigra szerinte megszűnik a költségvetési politika megszorító jellege, és az euróövezetben is gyorsulás várható.