Tőkeemeléssel juthat új céghez a Richter

Vágólapra másolva!
A Richter Gedeon Nyrt. keddi rendkívüli közgyűlésén 99,8 százalékos szavazati arányban jóváhagyták az Amszterdamban bejegyzett Genefar BV-vel kötött szerződést a lengyel Polpharma S.A. 99,65 százalékának megszerzéséről új kibocsátású részvények ellenében.
Vágólapra másolva!

231 milliárd forint értékű ügyletről szóló szerződést november 14-én kötötték meg. A Richter Gedeon Nyrt. a Polpharmával társulásban a közép-kelet-európai régió vezető gyártója lesz és a második legnagyobb a lengyel gyógyszerpiacon.

A közgyűlést a részvényesek 54,16 százalékos részvételével tartották meg. A döntéseket azzal a feltétellel hozták meg, hogy a tulajdonosok a közgyűlés elé terjesztett minden határozatot jóváhagynak, többek között az alaptőke felemelését, és tudomásul veszik az oroszországi Akrihin gyógyszercég megvásárlásáról kötött szerződést.

Az igazgatóság szerint ez a tranzakció kiemelkedő lehetőséget teremt a részvényesi érték jelentős növelésére A Richter és a Polpharma termékportfoliója kiegészíti és nem átfedi egymást - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez meglehetősen ritka a gyógyszerpiacon. A társulás évi mintegy 35 milliárd forint szinergiát jelent a bevételek növekedésével és a költségmegtakarítás eredményeként.

A Polpharma és az Akrihin megvásárlásával a Richter bevételeinek 25 százaléka Lengyelországból, 20 százaléka az orosz piacról származik majd, és mindössze 17 százalék lesz a magyarországi bevételek aránya.

A Richter Gedeon Nyrt. tulajdonosai a közgyűlésen tudomásul vették azt a szerződést, amelyet a társaság kötött a Genefar BV., a Brinsmeadow Investments Limited, az IESH Industrial Engineering Solutions Holdings N.V. cégekkel az oroszországi OAO Akrihin Pharmacueticals Co. 80,62 százalékának megvásárlásról a Richter igazgatóságának hatáskörében zárt körben kibocsátott új részvények ellenében.

A részvényesek 99,87 százalék szavazati hányaddal hagyták jóvá a társaság alaptőkéjének felemelését 18 milliárd 637 millió 486 ezer forintról 24 milliárd 849 millió 983 ezer forintra. Az új részvényeket a Genefar jegyezheti le.

Az Akrihin megvásárlására igazgatósági hatáskörben kibocsátott 593 648 darab részvényt is figyelembe véve a cégbírósági bejegyzését követően a Genefar a Richter legnagyobb tulajdonosa lesz 26,75 százalékos tulajdoni arányban. A magyar állam tulajdoni hányada 25,1 százalékról 18,35 százalékra csökken. A Richter belföldi befektetőinek aránya 8,68 százalék lesz a jelenlegi 12,1 százalékkal szemben, a külföldi részvényesek aránya pedig 62,8 százalékról 46,22 százalékra mérséklődik.

A Genafar az új kibocsátású Richter-részvényeket öt éven keresztül csak nagyon korlátozottan értékesítheti. A Genefar tulajdonába kerülő új részvények 15 százaléka pedig - óvadékként - letétben marad a Richter Gedeon Nyrt.-nél. A közgyűlésen döntöttek arról is, hogy kérik az új kibocsátású Richter részvények bevezetését a Budapesti és a Luxembourgi Értéktőzsdére.

A napirenden szereplő személyi kérdésekben a részvényesek közel 100 százalékos igen szavazattal fogadták el az igazgatóság előterjesztését, de ezek a határozatok attól az időponttól lesznek hatályosak, amikor a tranzakció jogilag lezárult.

Bíró György és Koltay Jenő lemondott igazgatósági tagságáról, ugyanakkor Jerzy Starak, Gabriel Wujek és Markus Sieger az új igazgatósági tagok, ha ez a határozat hatályba lép. A három új igazgatóság tag, akik a Genefart képviselik a testületben 2011. április 30-ig kaptak mandátumot. A közgyűlésen újra igazgatósági taggá választották a jelenlegi igazgatósági elnököt, William de Gelseyt és Bogsch Erik vezérigazgatót. A Genefar egy helyet kapott a felügyelőbizottságban, amire Piotr Bardzikot választották meg.