Szeptemberben már bővült az építőipar

Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés 2007 októberében kiigazítatlan adatok alapján 20,1 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 21 százalékkal csökkent 2006 októberéhez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Szeptemberhez képest viszont már csekély, 3 százalékos bővülés volt.
Vágólapra másolva!

Az év első tíz hónapjában a termelés 11,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. A szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése októberben 26,5 százalékkal esett vissza az előző év azonos hónapjához képest, az első tíz hónapban 16,6, százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az épületgépészeti szerelés októberi termelése 5,8 százalékkal, a befejező építésé 12,6 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Az épületek építésének volumene kiigazítatlan adatok alapján 19,5 százalékkal, az egyéb építményeké 20,9 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2006. októberben. Az első tíz hónapban az épületek építése 8,1 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 15,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés októberben 3 százalékkal haladta meg az előző havit, az épületek építése októberben az előző havihoz képest 4,1 százalékkal, az egyéb építményeké 0,7 százalékkal emelkedett.

Az építőipar október végi szerződésállománya 34,5 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál; ezen belül az épületek építésére kötött szerződések állománya 3,1 százalékkal, az egyéb építmények építésére kötötteké 51,9 százalékkal csökkent. Az építőipari vállalkozások októberben az egy évvel korábbinál 44,3 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek; ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene 46,7 százalékkal, az egyéb építmények építésére kötötteké közel 41,8 százalékkal emelkedett. A növekedés az előző évi alacsony bázis mellett a kereskedelmi és ipari épületekre, valamint két metróállomás építésére októberben aláírt szerződéseknek köszönhető. Az év első tíz hónapjában kötött szerződések 14 százalékkal maradtak el a 2006. azonos időszakitól.

Infláció alatti drágulás

2006 októberéhez képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai a korábbinál kisebb mértékben, 4,3 százalékkal nőttek, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 4,8 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek.