A GKM fizet a tőzsdére lépő cégeknek

Vágólapra másolva!
Közel 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítélt oda a gazdasági tárca négy, tőzsdére lépő cégnek. A GKM autókereskedő, energiaipari, internetszolgáltató és műanyagipari vállalkozásokat talált támogatásra érdemesnek, nagyjából egyenlő arányban.
Vágólapra másolva!

A támogatásra azok a gazdasági társaságok pályázhattak, amelyek az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában székhellyel rendelkeznek, a pályázat benyújtását megelőzően csatlakoztak a BÉT által létrehozott Tőzsdeképes Cégek Klubjához, valamint vállalták, hogy a tőzsdei bevezetést követően legalább 2 évig a tőzsdén maradnak. A támogatás visszafizetési kötelezettség nélküli végleges juttatást jelent, amelynek mértéke pályázónként a bevezetés igazolt költségeinek 50 százaléka, de maximum 25 millió forint.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a Budapesti Értéktőzsde Zrt. közreműködésével a társaságok tőzsdei megjelenését segítő, 2005-ben elindított program folytatásaként 2007 júniusában olyan gazdasági társaságok részére hirdetett pályázatot, melyek részvényeik BÉT-re való bevezetését tervezik. A miniszteri döntés alapján 2007-ben összesen 97,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap az AAA Auto Group N.V., az EETEK Holding Zrt., az Externet Zrt. és a Pannunion Csomagolóanyag Kft - olvasható a gazdasági tárca által az [origo]-hoz eljuttatott közleményben. A támogatás utólagos folyósításának feltétele, hogy a pályázó által kibocsátott részvények legkésőbb 2008. május 31. napjáig bevezetésre kerüljenek a Budapesti Értéktőzsdére.

A nyertesek

Az AAA Auto Group N.V. 25 000 000 forint támogatást nyert el. A cégcsoport a közép-kelet európai régión belül a legnagyobb használtgépjármű-kereskedő és gépjárművekkel kapcsolatos pénzügyi szolgáltatásokat közvetítő társaság. 1992 óta vannak jelen a régióban, ahol elsőként fejlesztettek ki egy nyugati stílusú, professzionális, nagy volumenű használtautó kereskedést. Az AAA Auto Group N.V. részvényeit 2007. szeptember végétől a prágai és budapesti tőzsdéken jegyzik.

Ugyancsak 25 millió forinttal támogatja a GKM az EETEK Holding Zrt-t. A cég egy budapesti székhelyű energiaipari befektető vállalat, melynek fő működési területe Közép-Kelet Európa, azon belül is elsősorban Magyarország, Szlovákia és Románia. A cég megújuló energia projekteket valósít meg, emellett energetikai kiszervezést (outsourcing) és energiahatékonysági szolgáltatásokat kínál vállalatok és közületek számára egyaránt, melyek energetikai rendszereik korszerűsítésével nemcsak költségeiket, de széndioxid-kibocsátásukat is csökkenthetik.

Az Externet Zrt. 22 400 000 forint támogatást nyert el. Az Econet tulajdonában lévő Externet Zrt. jogelődje, az Externet Informatikai Szolgáltató Kft. Magyarországon az elsők között, 1996-ban kezdte internetszolgáltatói tevékenységét. A társaság eleinte modemes előfizetőket szolgált ki Szolnokon, mára azonban legtöbb szolgáltatásuk az ország egész területén elérhetővé vált.

A Pannunion Csomagolóanyag Kft. is 25 milliós támogatást kapott. A vállalat a Pannonplast üzletcsoport tagja, Magyarország egyik legnagyobb keményfóliát és csomagolóeszközöket gyártó vállalkozása. Az országban meghatározó piaci részesedéssel rendelkezik, valamint számos terméke van jelen az európai műanyagipari piacon is. Székhelye Szombathelyen, az osztrák-magyar határ mellett található, továbbá budapesti raktárral és értékesítési központtal is rendelkezik.