Koronában és forintban adósodnak el az osztrákok

Vágólapra másolva!
Ausztriában 2004 óta a legalacsonyabb szintre csökkentek a lakosság külföldi valutában felvett hitelei az idei év harmadik negyedében. Visszaestek a svájcifrank- és a dolláralapú hitelek, a japán jen tartja magát, meredeken emelkedtek viszont a cseh koronában jegyzett hitelek, és emelkedtek a forintalapú kölcsönök is.
Vágólapra másolva!

Az osztrák nemzeti bank (ÖNB) adatai szerint a harmadik negyedévben 48 milliárd euróra csökkent a pénzintézeti szektoron kívüli ügyfelek külföldi valutában felvett hiteleinek állománya, ez 5,9 milliárd euróval, 10,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Ennek legfőbb oka az, hogy az egyébként első helyen álló svájcifrank-alapú (42,6 milliárd euró) hiteleket euróhitelre konvertálták. A jenalapú hitelállomány 0,1 százalékkal 1,5 milliárd euróra nőtt, a dolláralapú pedig 25 százalékkal 2,7 milliárd euróra csökkent.

Ugyanakkor növekszenek a más uniós valutákban felvett hitelek: elsősorban a csehkorona-kölcsönök, de keresettek a forint alapú hitelek is.

A csehkorona-hitelek ugrásszerűen, 410,1 százalékkal nőttek a harmadik negyedben az előző negyedhez képest. Ezzel elérték a 900 millió eurót, ami az összes nem euróalapú, de uniós valutában felvett hitel 71,2 százaléka.

Az egyéb uniós valutában felvett hitelekből a forint 8,8 százalékkal részesedett, szeptemberben 110,8 millió eurót tett ki az osztrákok forintalapú hitele a júniusi 98 milliót követően.