Vágólapra másolva!
A Pénzügyminisztérium 6,0 százalékos eredményszemléletű (ESA'95) hiányt vár 2007-re, javítva az aktualizált konvergenciaprogramban közölt 6,2 százalékot - jelentette be Tátrai Miklós államtitkár kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A PM decemberre - önkormányzatok nélkül - 14 milliárd forint pénzforgalmi államháztartási hiányt prognosztizál, az év egészére pedig 1353,4 milliárdos deficitet, ami a bruttó hazai termék (GDP) 5,3 százalékával egyenlő. A korábbi pénzforgalmi éves hiányprognózis 1479,9 milliárd forint volt, ami a GDP 5,8 százalékának felelt meg.

Önkormányzatokkal együtt (GFS) 2007-re 5,7 százalékos hiányt vár a szaktárca, szemben az aktualizált konvergenciaprogramban közölt 6 százalékkal.

A prognózis javulása a várható decemberi adóbevételekkel, illetve a tárcáknál lévő maradványösszegek alakulásával függ össze - mondta Tátrai Miklós, hozzátéve, hogy a vállalkozásoknak december 20-ig kell eleget tenniük a 2007. évi adófeltöltési kötelezettségüknek.

Az év elején a maradvány 420 milliárd forint volt, a PM a tárcák igényének felmérése után arra számított, hogy az összeg 258 milliárdra csökken, de a valóság erre rácáfolt, s várhatóan 380-400 milliárd forintra áll be a maradványösszeg - magyarázta az államtitkár. (Veres János pénzügyminiszter korábban 300 milliárd forintban jelölte meg a jelenlegi magyar GDP mellett megfelelő maradványösszeget.)

A prognózisjavulást segítette az is, hogy a költségvetésbe befolyt 20 milliárd forint távközlési koncessziós díj, amelynek beérkezésével csak 2008-ban számolt a PM, de Tátrai Miklós hozzátette, hogy ez a tétel csak a pénzforgalmi mérleget javítja, eredményszemléletben jövőre kell elszámolni.

Az államtitkár beszámolt az államháztartás novemberi alakulásáról. E szerint az államháztartás hiánya - helyi önkormányzatok nélkül - 142,2 milliárd forint volt, szemben a 172,2 milliárdos deficit prognózissal.

Novemberben az államháztartás mindhárom alrendszere deficittel zárt. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 123,2 milliárdos deficitje a 13. havi nyugdíj második részletének kifizetésével, illetve a nyugdíjkorrekcióval járó kiadással függ össze - közölte Tátrai Miklós.