Vágólapra másolva!
A kormánypártiak szavazatával fővárosi közgyűlési tárgyalásra alkalmasnak tartotta hétfőn az önkormányzat jogi bizottsága a BKV jövő évi tarifáiról szóló városvezetői javaslatot. Lenne éjszakai jegy, de sms- és City-jegy csak később lesz használható.
Vágólapra másolva!

Az átlagosan 13 százalékos, esetenként 22 százalékos tarifaemelésről zajló vitában Benda György, a főpolgármesteri hivatal alosztályvezetője közölte, hogy az úgynevezett sms-jegy és a City-jegy vásárlására év elején még nem, csak később lesz lehetőség.

Hardy Gábor (Fidesz) "abszurdnak" tartotta, hogy a BKV javaslata alapján a jövőben évente csak két alkalommal lenne lehetőség arra, hogy valaki utólag bemutassa az "otthon felejtett" havi bérletét. Változás lenne az is, hogy csak a büntetés napját megelőzően vett bérleteket lehetne bemutatni. Nehezményezte a 20 darabos gyűjtőjegy megszüntetését, mivel így kedvezményektől esnek el az utasok.

Benda György a tarifarendszer korszerűsítésével indokolta a jegytípusok számának csökkentését és a 20 darabos gyűjtőjegy megszüntetését. Megjegyezte, hogy ezt a gyűjtőjegyet sokkal kevesebben vásárolják, mint a 10 darabost.

Regőczi Miklós, a BKV vezérigazgató-helyettese közölte, hogy a 10 darabos gyűjtőjegy megmarad, s így - szerinte - nem ér kár senkit. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unióban nem jellemző az utólagos bérletbemutatás lehetősége.

Kérdésekre a vezérigazgató-helyettes kifejtette, hogy jövőre az éjszakai járműveiken csak bérletekkel és a járművön 350 forintért megvásárolható jeggyel lehet majd utazni. A nappal használható és ennél olcsóbb 270 forintos vonaljegy éjszaka nem lesz érvényes. A vezérigazgató-helyettes az éjszakai közlekedés költségeinek elkülönítésével magyarázta ezt.

Elmondta azt is, hogy a HÉV-en teljes árú, 8250 forintos bérlettel utazhatnak januártól a 65 évnél fiatalabb nyugdíjasok. Ezt a tavaly megszűnt állami árkiegészítéssel indokolta. Idén még a főváros és a gazdasági tárca kompenzálta az árkülönbséget. A vezérigazgató-helyettes úgy vélte, hogy ez a lépés háromezer körüli embert érinthet.

Devánszkiné Molnár Katalin (MSZP) bizottsági elnök felvetésére a vezérigazgató-helyettes közölte, hogy a rokkantnyugdíjasok is drágábban vásárolhatnak majd HÉV-bérletet.

A bizottsági elnök a vitában többször is szorgalmazta, hogy a BKV változtasson a bérletbemutatás évi kétszeri lehetőségén. "Megdöbbentőnek" nevezte azt, hogy a cég ilyen adminisztrációs, nyilvántartási terhet akar felvállalni. Pozitívumként említette a családi jegy vásárlási lehetőségének kiterjesztését, továbbá azt is, hogy ezután nemcsak hét végén, hanem hétköznap is utazni lehet vele.