Vágólapra másolva!
Meglepetések nélkül ért véget a költségvetés zárószavazása: az Országgyűlés 206 igen, 167 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el a 2008. évi költségvetésről szóló törvényt. A hiányt a bruttó hazai termék 4 százalékára tervezi a kormány, míg a számítások alapját a 2,8 százalékos gazdasági növekedés jelentette.
Vágólapra másolva!

A jogszabály a központi költségvetés 2008. évi bevételi főösszegét 7899,542 milliárd forintban, kiadási főösszegét 9017,138 milliárd forintban, hiányát 1117,596 milliárd forintban állapítja meg.

A költségvetés általános tartalékának főösszegét 46,733 milliárd forintban állapította meg az Országgyűlés.

A büdzsé számításának egyik alapjaként a gazdasági növekedés bővülését 2,8 százalékra várja a kormány 2008-ban, ami magasabb a konvergenciaprogramban előrejelzett 2,6 százaléknál magasabb. A jövő évi nyugdíjemelés mértéke az eredeti javaslattal szemben 4,9 százalékról 5 százalékra módosult.

A pénzügyminiszter korábban elmondta: pénzforgalmi szemléletben 4,4 százalékos lesz jövőre az államháztartási hiány. A parlament "javított" a kormány által benyújtott javaslaton, így az elsődleges egyenleg 0,1 százalékkal kedvezőbb lesz.

Ezzel az európai uniós normák szerint az államháztartási deficit a GDP 4 százaléka lesz 2008-ban, a korábban tervezett 4,1 százalék helyett.

A pénzügyminiszter korábban arról is nyilatkozott: az Országgyűlés 14 milliárd forint többlettámogatásról döntött a jövő évi költségvetés módosító indítványainak szavazásakor.

Az önkormányzatoknak 10 milliárd forinttal, az egészségügyre 1,3 milliárd forinttal jut több, valamint 600 millió forint lesz a büntetés-végrehajtásban az őrzési pótlék öt százalékról negyven százalékra emelésére - közölte Veres János.

Megvalósítható, ám gazdasági előrejelzéseiben túl derűlátó költségvetés készült - mondta az [origo]-nak Bartha Attila a Kopint-Tárki kutatási igazgatója. Szerinte ugyanis jövőre az infláció 4,5 százalék helyett 5 százalékra várható és a 2,8 százalékos gazdasági növekedés előrejelzésénél ist sokkal nagyobb óvatosság lett volna indokolt. A költségvetés hiányára vonatkozó prognózist viszont reálisnak véli az igazgató.

Mindig a választási ciklus második évében készült költségvetés a legunalmasabb, ennek megfelelően reális és kockázatkerülő tervezet készült - állítja Barcza György, a K&H Bank makrogazdasági elemzője. Ő is a vártnál magasabb inflációra, lassabb gazdasági növekedésre és a tervezettnek megfelelő hiányra számít, mint kollégája.