Csak az adófeltöltés után jöhet a karácsony

Vágólapra másolva!
A cégek többsége kiürült - de legalábbis alaposan megcsapolt - "pénztárcával" várja a karácsonyt. A vállalkozói adók túlnyomó többségét ugyanis már az évzárás előtt be kell fizetni az államkasszába. Komoly büntetésre számíthatnak azok, akik feltöltési kötelezettségüket e hét közepéig nem teljesítik.
Vágólapra másolva!

December 20-áig a társasági adó, a különadó, a helyi iparűzési adó és a kommunális adó és az eva tekintetében is úgynevezett adóelőleg-feltöltési kötelezettség terheli a vállalkozásokat. Ezt jelenti, hogy a 2007-re prognosztizált adó túlnyomó részét - pontosan a 90 százalékát - még az idei évben teljesíteni kell.

Mulasztási bírsággal sújtható az, aki a feltöltési kötelezettségét a határidő lejártáig nem teljesíti. Az APEH ezzel összefüggésben figyelmeztet arra, hogy, amennyiben az érintett rosszul "becsüli meg" az éves adó várható összegét, és így annak a 90 százalékát december 20-áig nem fizeti meg, úgy a 90 százalékból hiányzó rész után húsz százalékos mulasztási bírságot kell majd fizetnie.

Ötvenmillió alatt nem kell fizetni

A társasági adó vonatkozásában mentesülnek a feltöltés alól az egyszeres könyvvitelt vezetők és az előző évben 50 millió forint alatti árbevételt realizáló vállalkozások. A december 20-i határidő nem vonatkozik azokra az adózókra sem, amelyeknek nem kellett adóelőleget fizetniük az idén, de mentesülnek a megszűnő adózók, az előtársaságok, a nonprofit szervezetek és a lakásszövetkezetek is.

A feltöltés címén várható éves adó és a már korábban bevallott adóelőlegek különbözetét ugyanezen határidő alatt be is kell vallani. A bevallást a 0729/K számú nyomtatvány benyújtásával lehet megtenni. A bevallásban szereplő adóelőleg-kiegészítés összege eltérhet a befizetendő összegétől, mely utóbbi a várható éves adó és az annak teljesítésére az adóévben már megfizetett összegek különbözete - olvasható az adóhatóság tájékoztatójában. Az eva kapcsán kiemelik ugyanakkor, hogy a feltöltés összegét az adóévre vonatkozó 0743-as számú bevallásban is szerepeltetni kell majd.

Feltöltése és a minimum adófizetés

Fontos kiemelni, hogy a társaságiadó-feltöltés számításakor a jövedelem-minimumra vonatkozó előírásokat is figyelembe kell venni. A jövedelem-, illetve nyereségminimumra vonatkozó szabályokat az elvárt adó alkotmánybírósági megsemmisítésére tekintettel alkotta meg idén tavasszal a parlament. A július elsejétől hatályos rendelkezések értelmében az a társasági adóalany, amelynek az adózás előtti eredménye vagy az adóalapja közül egyik sem éri el a jövedelem- (nyereség-) minimumot, választhat, hogy a társasági adóról szóló bevallásához úgynevezett kiegészítő nyomtatványt csatolt, vagy a jövedelem- (nyereség-) minimumot tekinti adóalapnak. A fentiekhez hasonló szabályokat alkottak az egyéni vállalkozók vonatkozásában is. Eszerint, ha a vállalkozói bevételnek a költséget meghaladó része nem éri el a jövedelem (nyereség) minimumot, akkor az egyéni vállalkozó dönthet úgy, hogy a bevallásában nyilatkozatot tesz, vagy a jövedelem (nyereség) minimumot tekinti vállalkozói adóalapnak.

A jövedelem- (nyereség-) minimum a társasági adó hatálya alá tartozók esetében a korrigált összes bevétel 2 százaléka, a vállalkozói személyi jövedelemadózást alkalmazó egyéni vállalkozók esetében pedig az eladásra beszerzett áruk beszerzési értékével és az eladott közvetített szolgáltatás értékével csökkentett vállalkozói bevétel 2 százaléka.

Különadó, helyi adók

A társas vállalkozások különadója esetében nincsenek kivételek a feltöltési kötelezettség alól. Azok a cégek tehát, amelyek alanyai ennek az adónemnek, az előző évi árbevételüktől függetlenül kötelesek a feltöltést teljesíteni. Más a helyzet akkor, ha az adózónak 2007-ben még nem volt előleg-kötelezettsége (például, mert idén alakult, és az előtársasági időszakot követő töredék adóév december 31-éig tart), akkor értelemszerűen nincs feltöltési kötelezettsége sem.

Jövőre ellenben változik a helyzet. A társasági adó szabályaihoz hasonlóan a januártól mentesül a feltöltés alól az a társas vállalkozás, amelynek az előző éves árbevétele nem haladta meg az 50 millió forintot. A különadó előlegének a feltöltéséről nem kell külön bevallást tenni. A társasági adóelőleg feltöltésére kötelezett vállalkozónak a helyi kommunális és iparűzési adóelőleget a várható éves fizetendő adó összegére december 20-ig szintén ki kell egészítenie.