Vihar korbácsolja föl az olajárat

Vágólapra másolva!
Emelkedtek hétfőn az olajárak, miután újabb téli vihar zúdult az Egyesült Államokra hóval és ónos esőzésekkel. A vihar miatt a fűtőolaj-felhasználás növekedése várható, és ez átmenetileg az USA gazdaságának állapotával kapcsolatos aggodalmakat is felülírja.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok több területén is 25-30 centiméteres hó hullott, alig egy héttel a főleg közlekedési balesetek révén 38 áldozatot követelő jégvihar után - írja a CNN. Az ország középső részét sújtó természeti csapás miatt még ma sincs áram több ezer háztartásban Oklahoma, Kansas és Missouri állam területén.

A vélemények azonban megoszlanak azt illetően, hogy a nyersolajárak milyen irányt vesznek a következő hónapokban. Az árak valószínűleg relatív stabilak maradnak, mert jelenleg holtponton van az olajpiac két tábora közötti vita. Az egyik tábor szerint jövőre az amerikai gazdaság akár recesszióba is fordulhat: ők a kereslet csökkenését is elképzelhetőnek tartják, míg a másik uralkodó vélemény szerint a piac jövőre is szoros marad, ami magasan tartja az árakat.

Több szakember szerint az USA gazdaságának növekedése az utolsó negyedben akár 1 százalék alá is eshet éves szinten, míg az előző harmadban még éves szinten 4,9 százalékos növekedést produkált. Az amerikai gazdaságot ingatlapiaci pangás, hitelválság és megingó fogyasztói bizalom sújtja. A kereskedők félelme szerint az emelkedő infláció csökkenteni fogja a fogyasztói költéseket és így csökkenteni fogja az üzemanyagok iránti keresletet is. Attól is tartanak a piacon, hogy a magasabb infláció azt jelenti, hogy a Fed-kamatvágások megtorpannak. Számos elemző idézi mostanság a Fed közelmúltbeli kamatcsökkentési kampányát, és szerepét a dollár értékének csökkentésében, ami fontos tényezője az olaj árának rekord szintre, hordónkénti 99 dollár fölé emelkedésének.