Újabb 400 millió euró infrastruktúrára

Vágólapra másolva!
Három, összesen 400 millió euró értékű, az oktatást, a közlekedési és környezetvédelmi infrastruktúrát, valamint az energetikát támogató hitelkeret-megállapodást írt alá Veres János pénzügyminiszter és Marta Gajecka, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnökével pénteken Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az Európai Fejlesztési Bank (EIB) a kohéziós alap támogatásból megvalósuló közlekedési és környezetvédelmi projektek magyar költségvetési finanszírozására egy 300 millió eurós keretet hagyott jóvá 2006-ban, amiből 100 millió összegű hitelszerződést a felek már korábban megkötöttek, a most aláírt szerződés a fennmaradó 200 millió euró felhasználásáról szól.

Az oktatással összefüggő projektek ugyancsak költségvetési finanszírozását szolgálja a 150 millió eurós hitel megállapodás. Az EIB összesen 300 millió eurót hagyott jóvá erre a célra Magyarország számára, a fennmaradó 150 millió euró felhasználása később, a hitelszerződés kiterjesztésével történhet meg. Az innováció területén 50 millió eurós szerződést írtak alá a felek, amit elsősorban a Debreceni Egyetem kutatás-fejlesztési projektjéhez használ fel a költségvetés.

A megbeszélésen szóba került a 4-es metró is. Abban egyeztek meg, hogy amikor Magyarország véglegesíti az EU-val a metró finanszírozásának a részleteit, akkor térnek vissza arra, hogy kell-e és hogyan módosítani az eredeti szerződést. Erre Veres János szerint 2008 első negyedévében kerülhet sor. Az EIB 1990 óta összesen 8,4 milliárd euróval 113 projektet finanszírozott Magyarországon.

A hitelek kamata az EURIBOR-hoz kötött, 8 éves türelmi idővel és rendelkezésre tartási jutalék nélkül nyújtja az EIB.