Szigorúbban ellenőrzik a csekkbefizetőket

Vágólapra másolva!
Szombattól minden 1000 euró (250 ezer forint) feletti befizetésnél azonosítani kell az ügyfeleket. A jogszabályváltozás a postán befizetett csekkek két ezrelékét, azaz minden ötszázadik csekket érint. Hamarosan módosított, az új jogszabályoknak megfelelő sárga csekkek kerülnek forgalomba, amelyek lehetővé teszik a pénzbefizetéseket.
Vágólapra másolva!

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem részeként az Európai Unió rendeletet alkotott a pénzforgalmi tranzakciókhoz, például csekkbefizetéshez kapcsolódó befizetői adatok kezeléséről. A rendelet alkalmazását megkönnyítő törvény nemrég lépett hatályba.

E szerint a Magyar Postának meghatározott feltételek esetén ellenőriznie kell a csekkek és az utalványok befizetőjének adatait, a befizető nevét, lakcímét és személyi azonosság megállapítására alkalmas okmány - például személyi igazolvány, új típusú jogosítvány, útlevél - számát, valamint ellenőrizni kell az okmány érvényességét is.

Ilyen nagy összegben mintegy 600 ezer darab csekket fizetnek be évente a postákon. Ez az éves mintegy 280 millió darabos, 3000 milliárd forintos csekkforgalomhoz viszonyítva elenyésző arányú.

A változás nem ró jelentős többletterhet az ügyfelekre, hiszen naponta átlagosan alig egy ilyen összegű csekk jelenik meg egy-egy postán.