Bejött a BÁV-nak az ezüstlicit

Vágólapra másolva!
Nagy sikert aratott  a BÁV Zrt. első ezüstaukciója: a 200 darabos kollekció szinte minden darabja kikiáltási árán felül kelt el, az igazi gyűjtői csemegének számító darabokra pedig izgalmas licitálások folytak a társaság új aukciósházában.
Vágólapra másolva!

A BÁV szerdán első alkalommal rendezte meg kizárólag ezüsttárgyakból álló aukcióját, ahol a 200 darabos kollekció csaknem minden darabját a kikáltási ár felett ütötték le. melynek kollekciója roppant érdeklődésre tartott számot már a kiállítás ideje alatt is.

Az egyedülálló antik Augsburg-i empire kávéskanná és reneszánsz serleg például kikiáltási áruk majdnem kétszereséért keltek el. Ugyancsak felkeltette a figyelmet egy dél-német, 17. századi barokk borkóstoló tálka, melyet végül 320 ezer forintért szerzett meg egy kitartó licitáló. Sokan érdeklődtek továbbá a 19. századi francia remekművek iránt is, így például egy szárnyas mitológiai alakokat ábrázoló lábakon álló francia dzsemtartóért kikiáltási ára többszörösét fizették ki. A dzsemtartó különlegességét növelte, hogy az edénytesten körbefutó empire frízek között babérkoszorúk és bőségszaruval díszített kartusokban kiterjesztett szárnyú koronás sas volt látható.

Több mint háromszoros árért talált gazdára kedden a múlt heti kiállítás nem ezüst darabjait érintő aukción egy 16 apró gyémántból álló és kék zafírkővel díszített csepp alakú arany fülbevalópár, és árának több mint ötszöröséért vihette haza egy lelkes licitáló azt a 19. századi ezüst karéket, melyet fekete zománc, vésett gyöngyvirág csokor motívumok és gyöngyök díszítettek.

A várakozásoknak megfelelően a híres dán tervező, Georg Jensen nyakéke is komoly licitálást indított el, mely ugyancsak kikiáltási ára többszöröséért kelt el. Még nagyobb érdeklődést váltott ki egy aprólékos kidolgozású, antik arany Biedermeier lánc: a gyűjtői csemegének számító, kagyló mintás remekművet 90 ezer forint helyett 240 ezer forintért vásárolták meg.

A BÁV az első ezüstaukció sikereit követően 2008. tavaszán újra megrendezi a kizárólag ezüsttárgyakból álló kiállítást és aukciót.