Emelkednek az olajár prognózisok

Vágólapra másolva!
Alaposan megemelte a következő évek olajárszintjére vonatkozó előrejelzését az amerikai kormány energiainformációs szolgálata. A Goldman Sachs egy nappal korábban emelte 10 százalékkal jövő évi árprognózisát.
Vágólapra másolva!

Az USA kormányának energiainformációs szolgálata, az Energy Information Administration (EIA) szerint 2010-ben 67 dollár lesz az olaj átlagára - írja a Napi Gazdaság. Ez 13 százalékkal magasabb várakozás, mint a tavalyi előrejelzésben szereplő 59 dollár. 2030-ra 72 dolláros átlagárat vár a szervezet 2006-os árakon, ami 18 százalékos emelés az elmúlt évi jóslathoz képest. Az EIA szerint csak a kínálat növekedése tudná leszorítani az olaj árát a jelenlegi 90 dollár körüli szintről.

A Goldman Sachs jelentősen feljebb srófolta 2008-as olajár prognózisát, a befektetési bank - amely szektortársai között az energiapiacon a legaktívabbnak számít - immár 95 dolláros átlagárat vár jövőre az amerikai könnyűolaj tekintetében . Ez 10 dolláros emelést jelent a prognózisában. A Goldman szerint a második félévben ciklikusan erősödő piac 2008 végére 105 dollárra tornászhatja fel az energiahordozó jegyzését.