Romlott a magyar versenyképesség

Vágólapra másolva!
Romlott a második negyedévben Magyarország versenyképessége, azonban hosszú távon nézve még mindig egy szinten vagyunk a többi visegrádi országgal, valamint Szlovéniával - derült ki a Gazdaságkutató Intézet (GKI) által negyedévente publikált versenyképességi indexből (VEX).
Vágólapra másolva!

A mutató a makrogazdasági teljesítmény, a termelékenység és a költség-versenyképesség alapján értékeli, hogyan fejlődtek a régió országai 2000 első negyedévéhez képest. Magyarország esetében a stagnáló makrogazdaság, a GDP lassulása és a foglalkoztatottság változatlansága miatt gyengülő munkatermelékenység s végül kis részben a reálfelértékelődés vezetett az előző negyedévnél gyengébb adathoz.

Az üzleti környezeti index (ÜX) jelenleg 38 ponton áll. Ez látványos visszaesésnek számít: az 1 és 100 pont között ingadozó mutató a 2005 utolsó negyedévét követő 70 pontos csúcsról jutott idáig, lassú feltápászkodást követő újabb esést követően.

A megkérdezettek az állami magatartás kiszámíthatatlanságát nevezték meg az egyik legnagyobb problémának. Többen említették a bizonytalan üzleti környezetet is. Az indexből kiderül, hogy a vállalatok nem számítottak a tavalyi kiigazításra, az azonban nem derül ki, hogy a reformok megvalósításában bíznak vagy a politikai konfliktusok aggasztják őket.