Fűtéstámogatás 2,4 milliós jövedelemmel

Vágólapra másolva!
Már közel 100 ezer idei fűtéstámogatási igénylést ellenőrzött a Magyar Államkincstár, és minden harmadik jogtalannak bizonyult. Volt olyan, aki havi 2 millió 400 ezer forintos jövedelem mellett is támogatásért folyamodott. Jó lesz vigyázni, hiszen januártól rendszeressé válik az ellenőrzés, a jövő évi igénylésekben pedig hemzsegnek a hibák.
Vágólapra másolva!

Nagyjából a felénél tart a 2007-es fűtéstámogatási igénylések ellenőrzése: 2 millió 300 ezer igénylésből mintegy 180 ezer kérelmet választottak ki, ezekből 95 ezer esett át a kontrollon. A közel 100 ezer igénylésnek csak harmada volt teljesen elfogadható, harmadát kisebb hibákkal postázták, míg maradék harmadát teljesen jogtalanul próbálták meg benyújtani a Magyar Államkincstárhoz (MÁK). Az a mintegy 30 ezer háztartás, amely rászorultság híján is pályázott a kompenzációra, a magyar társadalom tipikus, szürkegazdaságban érdekelt eseteit tükrözi, így például a minimálbérre bejelentett vállakozóét - tudta meg az [origo] a MÁK-tól.

Az ellenőrzések alkalmával a kincstár munkatársai olyan igénylőt is találtak, aki havi 2,4 millió forintos jövedelemmel is jogosultnak érezte magát a fűtéstámogatásra, egy másik ügyfélnek pedig 1,4 millió forinttal tért el az igénylésben szereplő jövedelmi adata a bevallott jövedelmétől. Ez utóbbi esetben ráadásul az igénylő megtagadta a dokumentumokkal való igazolást, ami persze a beismeréssel egyenértékű. Ezek után szinte elhanyagolhatónak tűnik a 160 ezer forintos eltérés a jövedelmi viszonyokban, ami után a tetten ért igénylő lemondott a támogatásról - ez természetesen szintén a jogtalan igénylés beismeréseként értelmezhető.

Az APEH hívta fel a figyelmet

A 180 ezer ellenőrzött igénylésből 30 ezer véletlenszerűen, 150 ezer pedig úgy került a MÁK látókörébe, hogy az Apeh hívta fel rá a figyelmet. A jövő évben azonban már januártól rendszeres ellenőrzésekre lehet számítani, amit az Államkincstár törvényileg megadott adatkezelési joga is könnyebbé tesz. A tetten ért igénylőknek később a jegybanki alapkamat duplájával megnövelt összeget kell visszafizetni, kirívó esetben pedig - mint a fent ismertetett példák - akár 500 ezer forintos büntetés is járhat az ügyeskedőknek. Ez mindig egyedi elbírálás alapján történik, egyelőre pedig nem lehet tudni, hogy ebből mennyi bevétel folyhat be.

A kincstár tájékoztatása szerint eddig 800 ezer igénylés érkezett be hozzájuk a 2008-as támogatásokra, vagyis a folyamat érdekes módon lassabban halad, mint a tavalyi évben. Ami még különösebb, hogy eme 800 ezer kérelemnek a harmadát hibásan adták be, ami annak ellenére magasabb arány, mint tavaly, hogy elvileg a rendszert már jobban ismerik az érintettek. A tipikus hibák között az aláírás elhagyását, illetve a jövedelem beírásának elmulasztását említette a MÁK munkatársa; a jövedelemigazoláshoz például nem elég a nyugdíjszelvényt elküldeni, hiszen ezen kívül egyéb bevételi források is az illető rendelkezésére állhatnak - mondja. Az államkincstár egyébként már megkezdte a jövő évi támogatási kérelmekre vonatkozó határozatok postázását.