Afrikában kutat gáz után a Gazprom

Vágólapra másolva!
A Gazprom Afrika legnagyobb olajkészletével rendelkező államában fog földgázt keresni, de Európában is erősít, ugyanis az egyik legnagyobb vegyipari csoporttal szerződést kötött az orosz gáz feldolgozására.
Vágólapra másolva!

Líbia engedélyt adott az orosz Gazpromnak és a brit-holland Royal Dutch Shell vállalatnak, hogy földgáz után kutathassanak területén, mivel az észak-afrikai nemzet növelni szeretné az Európába irányuló üzemanyag-kivitelt a fokozódó kereslet kielégítésére - írta az orosz Pravda. A társaságok egy 10 blokkból álló gázlelőhelyet "kaptak" meg kitermelésre - jelentette be az ország állami olajvállalatának elnöke Tripoliban. A gázra specializálódott orosz cég 3 blokk területén keresheti a földgázt.

A Gazprom egy másik szerződést is aláírt a jelentős, Dow Chemical nevű amerikai vegyipari vállalattal mélyen fekvő szénhidrogénen finomítására. A vállalatok együtt kiadott közleménye szerint vizsgálják egy közös vállakozás beindításának lehetőségét a Gazprom által Szibériában kitermelt földgáz feldolgozására. A közös vállakozás a Dow Chemical Németországban található petrolkémiai kapacitásaira alapulna. A nagyrészt állami irányítású Gazprom az utóbbi időben előszeretettel alkalmazza a projektekben való részvételre vonatkozó ajánlatokat, annak érdekében, hogy a nyersanyagokban gazdag Oroszország erősebb pozíciókat építsen ki az európai finomítói és elosztói üzletágban.

A Gazprom adózott eredménye az első felévben 2,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a második negyedévi profit pedig több, mint 20 százalékot esett vissza. A második negyedévi adózott eredmény 113 milliárd rubel (4,62 milliárd dollár) lett, jócskán elmaradva a 129 milliárd rubeles elemzői várakozásoktól is. Miközben estek a cég európai eladásai, működési költségei, elsősorban a bérköltségek, illetve a beszerzési árak emelkedése miatt növekedtek - áll a Gazprom által kiadott jelentés indoklásában. A Gazprom gyakorlatilag a teljes türkmén gázexportot ellenőrzése alatt tartja, és tavaly év végén állapodott meg a közép-ázsiai országgal az átvételi ár több, mint 50 százalékkal való emeléséről. Jövőre pedig tovább emelik a jelenlegi 1000 köbméterenként fizetett 100 dolláros árat. Ezzel párhuzamosan viszont az orosz gázóriás saját árait is emelte, ami elsősorban az eddig jókora kedvezményeket élvező egykori szovjet tagállamoknak okoz pluszkiadásokat. A Gazprom éppen a múlt héten jelentette be, hogy Ukrajnának 40 százalékkal többet, közel 180 dollárt kell fizetnie 2008-tól az Ooszország felől érkező földgázért 1000 köbméterenként.