Emelkedett a BUX

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 87,59 pontos emelkedéssel, 26.751,26 ponton zárt szerdán. Az előző kereskedési napi záró értékhez képest ez 0,33 százalékos erősödés. A részvénypiac forgalma 30 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol-papírokon kívül erősödni tudtak a keddi záráshoz képest.
Vágólapra másolva!

Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír elemzője elmondta: a BUX mínuszban kezdte a kereskedést, de a Fed bejelentését követően emelkedésnek indult az index. "Bár a zárásra visszacsúsztunk" - tette hozzá.

A világ mértékadó központi bankjai, a Fed, az Európai Központi Bank, a Bank of England, a svájci központi bank és mások részvételével egyeztetett és célzottabb együttműködést hirdettek annak érdekében, hogy javítsák a likviditást. Így ideiglenes jelleggel pótlólagos aukciókat hirdetnek, bővítendő a hitelellátást a rövid lejáratú kölcsönök bankközi piacán, növelik a fedezetként elfogadott értékpapírok körét a kereskedelmi bankok számára, és devizacsere-vonalakat is megnyitnak.

Dobár Péter, a CIB Bank elemzője elmondta: a bejelentést követően az OTP és a Richter hirtelen csaknem 2 százalékot drágult, egyedül a Magyar Telekom maradt le a nagypapírok közül. Az erősödést azonban ezek a papírok nem tudták megtartani, fokozatosan veszítettek növekedésükből. Dobár Péter azt sem tartotta kizártnak, hogy profitrealizálás történt a hirtelen emelkedést követően.

A régiós piacok a bejelentésre a budapestihez hasonlóan reagáltak.

Az OTP-részvények ára 0,89 százalékkal 9050 forintra erősödött, 19,8 milliárd forint értékben kötöttek rájuk üzleteket.

A Mol a nap végére 0,68 százalékkal gyengült, 25 625 forinton zárt, a papír forgalma 2,4 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom-papírok 1 milliárd forintos forgalommal 925 forinton zártak, ami az előző napi záróárhoz képest 0,11 százalékos erősödés.

A Richter-részvények 40 495 forinton zártak, ami a keddi záróárhoz képest 1,24 százalékos erősödés. A papír forgalma 5 milliárd forint volt.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 5,37 ponttal, 0,17 százalékkal 3154,65 pontra erősödött.