Egyre hosszabb a bankok adóslistája

Vágólapra másolva!
Minden eddiginél nagyobbra nőtt a vállalatok lejárt adósságállománya, és mulasztási rekordok dőltek meg a lakossági hiteleknél is. Különösen aggasztó, hogy egyre többen bukják el lakásukat rendezetlen jelzáloghiteleik miatt - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az év eleje óta minden eddiginél nagyobb ütemben, 150 ezerrel nőtt a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) az újonnan bejelentett, bedőlt lakossági hitelek száma. Szeptember végére a KHR-ben tárolt összes fennálló lakossági mulasztás száma meghaladta a 400 ezret, ami 280 ezer magánszemély tartozását jelenti - átlagosan 1,4 hitel tartozik egy természetes személyhez.

Ugyanígy rekordot döntött a lejárt vállalati hitelek állománya is: a harmadik negyedévre a 28 ezer késedelmes vállalati hitel összege 363 milliárd forintra hízott. A vállalati hitelportfólión belül, a tartósan késedelmes hitelek aránya szeptember végén elérte a 2,3 százalékot, ami 2005 óta a legmagasabb arány, de ez az érték az év egészében is tartósan két százalék felett volt.

A trend egyrészt a megszorítások és a sorozatos áremelések következményeként a hitelügyfelek fizetőképességének csökkenésével magyarázható. Másrészt kezdenek kiütközni a korábbi időszakok egyre agresszívebb, kockázatosabb hitelezési gyakorlatának következményei. Kérdéses persze, hogy konkrétan milyen típusú hiteltermékekkel maradnak sárosak a listára került adósok, mivel a KHR-ben erre nézve nincs adat.

Arról sincsenek adatok a KHR-ben, hogy a cirka 280 ezer magánszemély pontosan mekkora összeggel égett le a hitelező pénzintézetnél. A PSZÁF adatai szerint 2007 szeptember végén a teljes banki lakossági portfólión belül, a háztartásoknak nyújtott 4600 milliárdos hitelállományból, mintegy 149 milliárd minősült "problémásnak", illetve ennek is kevesebb mint a fele, 60 milliárd számít "rossz" hitelnek - írja a lap.