Atom-Gazpromot akar Putyin

Vágólapra másolva!
Oroszország nemcsak a kőolaj és a földgáz, hanem az atomenergia előállításában is meghatározó szerepre törekszik a világpiacon. Ebből a célból Vlagyimir Putyin elnök kezdeményezésére hozták idén létre az ágazat valamennyi szereplőjét tömörítő hatalmas állami holdingot, az Atomenergopromot.
Vágólapra másolva!

Az alakulat képes lesz arra, hogy felvegye a versenyt a piacon jelenleg meghatározó nemzetközi cégekkel - a francia Areva és a német Siemens, a japán Toshiba és az amerikai Westinghouse Electric, illetve a japán Hitachi és az amerikai General Electric alkotta párosokkal.

Sőt, ha valamelyikkel partneri viszonyra lép, akkor jó esélye van arra, hogy világelső legyen az atomenergia területén - mondta Szergej Kirijenko, az orosz atomenergia-ügynökség (Roszatom) vezetője. A holding létrehozásával Oroszországban megjelenik a vertikálisan integrált struktúra, amely az egész technológiai láncolatot felöleli: az uránbányászatot, a dúsítást, a reaktorok gyártását.

A holding nemcsak külföldön akar terjeszkedni, otthon is fel akarja gyorsítani az erőműépítési programot: évi két reaktor építését tervezik 2012-től, aminek köszönhetően 2030-ban az atomenergia már 25-30 százalékkal fog részesedni az orosz energiatermelésben a jelenlegi 16 százalék helyett.

Oroszország - amely a világ egyik legnagyobb szolgáltatója az urándúsításban - már egy ideje próbálkozik azzal, hogy betörjön az Egyesült Államok és az Európai Unió ígéretes nukleáris piacára. Eddig azonban mindössze annyit sikerült elérnie, hogy orosz atomfegyverek leszereléséből keletkezett, erősen dúsított uránt szállít hígítva az Egyesült Államokba áramtermelés céljára. Más orosz uránexport nincs az Egyesült Államokba, mert ezt a dömpingellenes vámok lehetetlenné teszik.

A helyzet azonban változhat. Oroszország és az Egyesült Államok a múlt héten előzetes megállapodást kötött arról, hogy Oroszország korlátozott mennyiségű urániumot szállíthat az Egyesült Államokba, 2013 után azonban - amikor lejár az atomfegyverekből származó urán szállítási szerződése - az export jelentősen emelkedhet. A megállapodás - amelyet várhatóan jövőre véglegesítenek - egyszersmind megnyithatja az utat az orosz uránimport számára az Európai Unióba is, szintén 2013 után.

Oroszországnak 870 ezer tonnát tesz ki az urániumkészlete, a külföldi érdekeltségekkel együtt a mennyiség 1 millió tonnára rúg. Ezen kívül értendő a stratégiai tartalék erősen dúsított uránból és plutóniumból, de ennek mérete államtitok.

Az orosz vállalatok hosszabb távon inkább természetes uránból dúsított üzemanyaggal akarnak megjelenni a világpiacon, semmint fegyverszintű uránból higított üzemanyaggal. - Ez 2014-től megnövelheti a keresletet a nyersurán iránt, de ez nem lesz jelentős, mert az orosz dúsítók általában hatékonyabbak, mint a nyugati konkurencia - mondta a Macquarie Capital Securities londoni elemzője, Max Layton.