Nem elég mobil a magyar munkaerő

Vágólapra másolva!
A magyarok még jövőre sem szívesen változtatnak lakóhelyet egy jobb állás kedvéért - áll a Trenkwalder-Multiman munkaerő-kölcsönző cég legfrissebb előrejelzésében, mely szerint továbbra is kevés lesz a szakképzett munkavállaló, és a várakozások ellenére sem érkeznek szakemberek az országba a környező államokból.
Vágólapra másolva!

A Trenkwalder-Multiman szakértői úgy vélik, továbbra is keresettek lesznek Magyarországon a hegesztő, lakatos és a technikus képzettségű szakemberek, a nehézgép-kezelők, sőt a magasan képzett szakemberekből - például gépészmérnökök, az informatikusok és a minőségbiztosítási szakértők - is hiány várható.

A kedvezőtlennek ítélt piaci viszonyok ellenére saját helyzetét optimistán ítéli meg a Trenkwalder-Multiman. A cég az előzetes terveknek megfelelően az idén éves szinten 18 ezer embernek ad munkát. Bár a munkaerő-kölcsönzés nehezen hasonlítható össze a klasszikus nagyvállalatok működésével, a cég eredményeit jól tükrözi, hogy az alkalmazottak összlétszáma szerint Magyarország egyik legnagyobb munkaadójává vált, jelenleg aktívan mintegy 10 ezer munkavállalót foglalkoztat.

Magyarországon jelenleg a foglalkoztatás 1,4 százalékát teszi ki a munkaerő-kölcsönzés. A Trenkwalder cégcsoport több mint 57 ezer embert foglalkoztat Közép-Kelet-Európában, a 2007-es évre tervezett árbevétele pedig 1 milliárd euró.

A Trenkwalder konszern 1985-ben kezdte meg működését az ausztriai Schwadorfban. A külföldi terjeszkedés első állomása Szlovákia volt 1992-ben, Magyarországra pedig a Multiman-cégcsoporttal való egyesülést követően 2003-ban jött a cég.