Átszervezik az Erste Bankot

Vágólapra másolva!
Átalakítja szervezeti felépítését a bécsi székhelyű Erste Bank. A jövő év közepétől  a pénzintézet ausztriai tevékenységét kizárólag az Erste Holding leányvállalataként működő Erste Bank Austria irányítja. A bankcsoport filozófiája szerint ugyanis az ügyfeleket nem lehet országhatárokon átnyúlóan divíziókra osztani.
Vágólapra másolva!

A csoport célja, hogy az átalakítás után az Erste Bank Austria és a vele együttműködő takarékbankok piacvezető szerepre tegyenek szert Ausztriában. A csoport egyes részpiacokon már jelenleg is az első számú szolgáltató a szomszédos országban.

Ausztria növekvő, nem pedig konszolidálódó piac - jelentette ki Elisabeth Bleyleben-Koren, az Erste Bank Austria elnök-vezérigazgatója az általa irányított pénzintézet "játékteréről" szólva. Az osztrák piac mindig is érdekes volt számunkra, és az is marad. Terveink szerint ezt a biztos és jövedelmező hátteret kihasználva erősítjük piaci jelenlétünket - mondta.

Az Erste Bank Csoport az elmúlt hónapok során átalakította szervezeti felépítését: az új rendszerben az Erste Bank Holding végzi a központi irányítási feladatokat, valamint vezeti a tőkepiaci és a befektetési banki üzletágat, míg az Erste Bank Austria a lakossági és vállalati üzletágért, valamint a takarékbankokkal történő együttműködésért felel.

A bankcsoport vállalati filozófiája szerint azonban az ügyfeleket nem lehet országhatárokon átnyúlóan divíziókra osztani - fejtette ki a társaság ausztriai részlegének új vezérigazgatója. 2008 nyarától kezdődően az Erste Bank Austria is önálló jogi személyiséggé válik. A társaság az Erste Bank Holding százszázalékos leányvállalata lesz, feladatkörébe pedig az összes ausztriai ügyfél kiszolgálása tartozik.

Új célcsoportok a lakossági üzletágban

A lakossági üzletágban, amelynek felelős vezetője Peter Bosek igazgatósági tag, az Erste Bank 2010-ig a jelenlegi 21 százalékról 25 százalékra tervezi növelni az ügyfélszám szerinti piaci részesedését. Ehhez a banknak évente húszezer ügyfelet kell szereznie. Ennek érdekében a bank új együttműködést dolgoz ki az értékesítés és disztribúció terén. Ennek egyik eleme a Vienna Insurance Group biztosítóval alakítandó közös vállalkozás.

A társaság a Finanzpartner GmbH nevet viseli majd, magas szintű keresztértékesítési lehetőséget biztosít a két társaság között, valamint nagyobb fokú kényelmet nyújt az ügyfelek számára. A célcsoportot a munkavállalók, valamint a nyugdíjasok jelentik. Az s Versicherung, az Erste Bank Austria biztosítási ágának egyik újonnan bevezetendő terméke a kiegészítő ápolási biztosítás, amelyhez 24 órás ápolási forródrót társul. A versenytársak által követett trendekkel ellentétben az Erste Bank AG nyolcvan szolgáltatási vezetőt helyez ki a bankfiókokba 2008 januárjától, akik személyre szóló segítséget nyújtanak az ügyfelek számára a bankolással kapcsolatos összes kérdésben.

A bank alaptevékenysége a vállalati szegmens

Az Erste Bank Austria tervei között szerepel az is, hogy a Thomas Uher igazgatósági tag által vezetett vállalati szektorban is erősíti piaci jelenlétét. Az elkövetkező hónapok során külön üzletág alakul a kis- és középvállalati ügyfelek kiszolgálására. A pénzintézet nagyfokú, kihasználható potenciált lát a takarékbankokkal való együttműködésben. "A következő három év során a tervek szerint mintegy egymilliárd eurót fektetünk be a belföldi középvállalati banki szektorba. Ennek eredményeként kétszámjegyű növekedést érünk majd el a vállalati szegmensben" - jelentette be Elisabeth Bleyleben-Koren. Az osztrák vállalati hitelpiac jelenleg évi 4 százalék körüli ütemben bővül.

Újabb mérföldkövek

Elisabeth Bleyleben-Koren "a takarékbankokkal közös utunk újabb mérföldkövének" jellemezte a Haftungsverbund Neu (új közös felelősségvállalási megállapodás) elnevezésű kezdeményezést. Az ötvenhárom regionális takarékbank közül ötvenegy már csatlakozott is az új kezdeményezéshez.

A harmincnégy takarékbankkal alapított együttműködési szövetség "jogi elismerése" már megtörtént. "Megvárjuk a második hullámot, mielőtt továbbindulnánk ezen az úton" - mondta Elisabeth Bleyleben-Koren. A csoport pontos pályáját a "takarékbankokkal közösen fogjuk meghatározni - tette hozzá.

A takarékbankokkal együtt a piacvezető pénzintézet, Ausztria első számú banki szolgáltatója kívánunk lenni. A közös felelősségvállalási megállapodás alapján együttműködő csoportból termékfejlesztési és -értékesítési közösséggé alakulunk. A jövőben minden takarékbanki ügyfél számára elérhetővé válnak az Erste Bank, egy nagy nemzetközi pénzintézet által nyújtott termékek oly módon, hogy nem kell megválniuk a regionális fókusszal bíró, megszokott takarékbankoktól - mondta.

A bank közelebb akar kerülni az ügyfelekhez

A tervek szerint a jövőben az Erste Bank Austria a minőségi tanácsadási szolgáltatással és magas színvonalú ügyfélkiszolgálással még inkább megkülönbözteti magát a versenytársaktól. Ennek érdekében a pénzintézet közelebb kívánja hozni az ügyfeleket a bankhoz, a bankot pedig az ügyfelekhez.

Az ügyfélfórum azzal a céllal jön majd létre, hogy a lakossági és vállalati ügyfelek is részt vehessenek a pénzintézet döntéshozatali folyamatában. Szeretnénk megadni az ügyfeleinknek a lehetőséget, hogy elmondják, mit gondolnak rólunk. A kiváló ügyfélkiszolgálás és a magas színvonalú tanácsadás lesz a védjegyünk - jelentette ki Elisabeth Bleyleben-Koren.