Világszerte hódít a borravaló

Vágólapra másolva!
A világon tíz ember közül legalább egy rendszeresen ad kenőpénzt, több országban azonban tízből több mint hét ember - meg a Transparency International (TI), a korrupció elleni küzdelem nemzetközi szervezete. Atörvényhozói és a pártkörökben, továbbá a rendőrség és a bíróságok világában a legjellemzőbb a vesztegetés.
Vágólapra másolva!

Friss jelentéséhez több mint 60 ezer embert kérdezett meg a világ 60 országában idén ősszel. A megkérdezettek körülbelül fele úgy érzékeli, hogy a korrupció erősödik. A TI vezetője szerint számos államban tapasztalható, hogy a vesztegetési körben ott vannak a rendőrök és a jogszolgáltatás emberei is, általában ők igénylik a kenőpénzt. A velük kapcsolatba került emberek mintegy negyede él is a lehetőséggel.

A jelentés jól mutatja, hogy sokhelyütt a kispénzűek borravalóval szerzik meg azt a szolgáltatást, elbánást, amely máskülönben ingyen járna nekik: ezt "a szegények adójának" lehet nevezni. Világszerte a legnagyobb jövedelműek vesztegetnek közvetlenül a legkisebb arányban.

A kameruniak 79 százaléka veszteget, és Kambodzsában vagy Albániában is meghaladja a kenőpénzt fizetők aránya a 70 százalékot. Afrikában egészében 42 százaléka a megkérdezetteknek vallotta azt, hogy érintett volt vesztegetésben.

Az új EU-tagok közül Romániában 33 százalékos, Csehországban 13 százalékos, Bulgáriában 7 százalékos a vesztegetők aránya a TI felmérése szerint. Lengyelországban elvégezték a felmérést, de az adatfelvétel nem részletezett problémái miatt nem közölték az eredményt. A többi új EU-tagországban, közte Magyarországon nem készített felmérést a TI.

Az EU régi, nyugat-európai tagországaiban kevésbé jellemző a korrupció, a lakosság 1-2 százalékát érinti, és hasonló a helyzet az Egyesült Államokban, Japánban és Dél-Koreában is, legalábbis a mostani TI-felmérés szerint.

Ázsia egészét nézve a lakosság bő ötöde érintett, a TI szerint 22 százaléka, jóllehet tavaly egy hasonló felmérés alkalmával 15 százalékot mértek csupán. Délkelet-Európában is hasonlót tapasztaltak: tavaly 8 százalékos volt a vesztegetési ráta, az idén 12 százalékos. Oroszországban 17 százalékos, Ukrajnában 30 százalékos a ráta a TI szerint.