Lassulást jósol a fejlett világnak az OECD

Vágólapra másolva!
Az idei 2,7 százalék után jövőre, egészében mindössze 2,3 százalékkal nő a fejlett világ gazdasága - jósolja friss előrejelzésében a 30 legfejlettebb ipari államot tömörítő, nemzetközi Gazdasági és Együttműködési Szervezet (OECD).
Vágólapra másolva!

Tavasszal kiadott globális gazdasági előrejelzésében a szervezet még jövőre is az idei gazdasági növekedési ráta megismétlődését jósolta.

2009-re most a fejlett világban, egészében 2,4 százalékos növekedést jövendöl az OECD, azaz halvány élénkülést a jövő évhez képest.

Ugyanakkor friss előretekintésében leszögezi, hogy az ingatlan- és tőkepiaci problémákat mérsékli a viszonylag alacsony munkanélküliség, a vállalati eredményesség magas foka és a fejlődő világban végbemenő erőteljes gazdasági növekedés.

Az OECD azt javasolja, hogy a legfejlettebb államok jegybankjai, beleértve az euróövezet központi bankját, tartsák fenn legalább egy évig alapkamataik mostani szintjét, elősegítendő a gazdasági növekedést, illetve elkerülendő az Amerikai Egyesült Államokban a visszaesést.

Az Amerikai Egyesült Államoknak jövőre "erős hideget" jósol a szervezet gazdasági téren, de valószínűnek tartja a recesszió elkerülését. Az euróövezetben is lassul, de egészséges marad a gazdasági növekedés jövőre, és mivel az infláció enyhülni, a hitelezés szűkülni fog és az euró erős marad, nem lesz szükség kamatemelésre az Európai Központi Bankban, írták az OECD elemzői.