Nagyot gurít Pakisztánban a Mol

Vágólapra másolva!
A Mol pakisztáni egysége 260 millió dollárt fektet be a jövő év végéig pakisztáni gázmezők fejlesztésébe az Afganisztánhoz közel eső területeken - idézte egy interjúban a Dow Jones Fehér Jánost, a Mol pakisztáni leánycégének ügyvezető igazgatóját.
Vágólapra másolva!

A Mol Pakistan még idén 50 millió dollárt invesztál, jövőre pedig egy központi feldolgozó létesítmény felépítésébe ruház be a Manzalai gázmezőn, a Tal blokkban" - mondta az igazgató. A cég az elmúlt nyolc évben 286 millió dollárt fektetett be Pakisztánban.

A magyar olajmulti 2009 januárjáig szeretné megháromszorozni teljes gáztermelését a Tal blokkban, ez napi 250 millió köbláb kitermelsését jelentené a jelenlegi, napi 80 millió köbláb helyett (egy köbláb=0,028 köbméter). A Tal blokk, az ország északnyugati határ menti tartományában 3715 négyzetkilométer kiterjedésű, a Mol legnagyobb lelőhelye Pakisztánban. Jelenlegi becslések szerint 2500 milliárd köbláb földgázt rejt, de a feltárás előrehaladtával ez a mennyiség akár meg is kétszereződhet - mondta Fehér.

A Mol két másik blokkban is dolgozik Pakisztánban az olaj- és gázkitermelésben: a Margala és a Margala Észak blokkokban, mindkettő a főváros, Iszlámábád közelében fekszik.
Pakisztán mintegy 103 gázmezővel rendelkezik, ezek teljes gázkészletét 51 ezer milliárd köblábnyira becslik.