Ezermilliárdnyi befektetés jöhet Magyarországra

Vágólapra másolva!
A magyar kormány hetven, kiemelten jelentős nagyberuházást tervező befektetővel folytat tárgyalásokat az esetleges támogatásokról - írja a Világgazdaság. Az összes terv sikere esetén 1100 milliárd forintnyi beruházás és 12 ezer munkahely jöhetne létre, aminek fejében a magyar kormány komplex támogatást nyújtana a befektetőknek, az úgynevezett egyedi kormánydöntés (EKD) keretében.
Vágólapra másolva!

Az európai uniós kompatibilis EKD konstrukció szélesebb körben igazán az utóbbi időben vált ismertté a dél-koreai Hankook - eddigi egyszeri legnagyobb magyarországi zöldmezős - beruházása körüli botrányszagú vitáknak köszönhetően.

A direkt támogatásból és fejlesztési adókedvezményből összeálló konstrukciót emiatt sokan bírálják, ugyanakkor vitathatatlan, hogy komoly működőtőke-beruházások érkeztek az országba ennek (is) köszönhetően.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium adatai szerint fennállásának csaknem három és fél éve alatt ez idáig 45 vállalattal kötöttek ilyen támogatási szerződést. A projektek összvolumene 712 milliárd forint, és általuk közvetlenül csaknem 21 ezer új munkahely létesült, illetve létesül a következő pár évben - írja a Világgazdaság.