Türelemre intette a szlovákokat Almunia

Vágólapra másolva!
Az euró bevezetésére tett szlovák erőfeszítéseket jónak minősítette Joaquín Almunia pénzügyi biztos, de szerinte a döntésig meg kell várni az Európai Bizottság tavaszi előrejelzését és értékelését. A közös pénz jelenlegi erős árfolyama is téma volt: újabb uniós cégek vetették föl annak lehetőségét, hogy termelésüket az EU határain kívülre helyezik át.
Vágólapra másolva!

Pozsony alig több mint egy év múlva, 2009-től be szeretné vezetni az Európai Unió közös pénzét - erősítette meg Robert Fico szlovák kormányfő Brüsszelben, az Európai Parlament egyik bizottsága előtt. Utalt arra, hogy a szlovák költségvetési deficit idén nem lesz több a GDP 2,5 százalékánál - ami már most fél százalékponttal jobb, mint amit jelenleg az EU előír az euróövezeti tagsághoz -, és az egyetlen veszélyt szerinte az inflációs nyomás jelenti. Az euróövezeti országok hétfő esti találkozóján nyilatkozó Almunia leszögezte: ő is nagyon elégedett lenne, ha a szlovák remények valóra válhatnának, de az euróövezet stabilitásának garantálása megköveteli, hogy annak szélesítésére kizárólag akkor kerüljön sor, amikor a jelölt bizonyosan teljesíti az előírt kritériumokat. Nem zárta ki ezzel együtt, hogy tavasszal pozitív döntés születik az ügyben.

Az euróövezeti miniszterek találkozójának egyik fő témája ezúttal is az uniós pénz magas árfolyama volt. Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő, a zóna elnöke az ülés utáni sajtótájékoztatón aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy újabb uniós cégek jelezték: az erős valuta miatt várhatóan az unión kívülre viszik, "delokalizálják" termelésük egy részét. Juncker azt kérte, hogy az ilyesmit fontolgató vállalatok próbáljanak hosszú távra gondolni, hiszen az árfolyamok változnak. Mint Juncker leszögezte, Pekingben nyomatékosan felhívták a figyelmet arra, hogy a jüan árfolyamának alacsonyan tartása Európában problémát okoz. Leszögezte azonban, hogy a látogatás célja csupán az uniós aggodalom egyértelmű kifejezése volt, nem kívántak leckét adni a fogadó partnereknek.