A kínai piacon csaptak le az ellenőrök

Vágólapra másolva!
A Józsefvárosi piacon végzett, összehangolt ellenőrzést az APEH valamint a VP a kormány által bejelentett "Csillagszóró hadműveletben", csütörtökön. Az akció során az APEH munkatársai 32 ellenőrzést végeztek. 16 esetben a nyugtaadási kötelezettség teljesítését, 16 esetben az áruk eredetét vizsgálták az adóellenőrök - áll az APEH köleményében.
Vágólapra másolva!

Bizonylatadási kötelezettségének 10 adózó nem tett eleget, további 2 vállalkozó nem megfelelő nyugtát bocsátott ki az értékesítést követően. Ebből 6 adózónál egyáltalán nem volt nyugtaadásra alkalmas bizonylat (nyugtatömb).

Az áruk beszerzési bizonylatait 14 adózó nem tudta a jogszabályoknak megfelelően, a helyszínen az adóhatóság rendelkezésére bocsátani, ezért esetükben az ellenőrzések tovább folytatódnak.

Három esetben fordult elő, hogy az ellenőrzés megkezdése után az eladók megpróbálták elhagyni a helyszínt, amit a VP munkatársai akadályoztak meg. Általános tapasztalat, hogy nem sokkal az akció megkezdése után több pavilon bezárt, az árusok szüneteltették az árusítást.

Egy értékesítést végző külföldi állampolgár sem tartózkodási, sem munkavállalói engedéllyel nem rendelkezett. Az eddigi adatok alapján valószínűsíthető, hogy bejelentés nélkül végzett gazdasági tevékenységet.

A nyugtaadási kötelezettségüket megszegő adózók terhére, mintegy 1,2 millió forint mulasztási bírság kiszabása, az árueredet-vizsgálatok lezárása után, további szankciók várhatók.

Az akció célja, az ebben az időszakban megnövekedett forgalmat lebonyolító kereskedők fokozott ellenőrzése, a visszaélések visszaszorítása volt. A helyszínek előzetes, illetve vizsgálat ideje alatt a biztosításról a VP munkatárai gondoskodtak.