Az uniót is érinti a magyar kukorica hiány

Vágólapra másolva!
Az Európai Unióban az idén 17 százalékkal kisebb lesz a kukoricatermés a tavalyinál, mert bár a főbb termelő országokban jól alakul a betakarítás, Magyarországon és Romániában szárazság tizedelte a termést.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Gabonatanács előrejelzése szerint az idén 45,7 millió tonna kukoricát takarítnak be az unió tagországaiban, 17 százalékkal kevesebbet a tavalyi 55,2 milliónál.
Magyarországon az idén 3,8-4,0 millió tonnás termés várható a tavalyi 8 milliót követően, Romániában 3,5 millió tonna alá mehet a mennyiség, ami 18 év óta a legalacsonyabb, és jóval elmarad a tavalyi 9 milliótól.

Európa legnagyobb kukorica-termelő országában, Franciaországban viszont felfelé módosították piaci elemzők az idén várható kukoricateremést az utóbbi hetek jó időjárásának köszönhetően, 14 millió tonnára a tavalyi 13 milliót követően.Olaszországban, a kettes számú termelő országban már befejeződött a betakarítás, a termés 2 százalékkal haladja meg a tavalyit, és 9,9 millió tonna lett.Németországban 3,5 millió tonna várható, tavaly 3,2 milliót takarítottak be.