A Líra és Lanté lett a Sunbooks

Vágólapra másolva!
A Líra és Lant Zrt. megvásárolja a Sunbooks Könyvkereskedelmi Kft.-t és annak logisztikai vállalatát, illetve a Sunbooks informatikai hátterét biztosító BMS Kft. 70 százalékát, míg a Sunbooks eddigi tulajdonosa 10 százalékban tulajdonostárssá válik a Líra és Lantban. A vételárat üzleti titoknak nyilvánították.
Vágólapra másolva!

A Líra és Lant a magyar könyvpiac egyik legnagyobb szereplője 2008-ra tízmilliárd forint feletti várható nettó árbevételre számít az akvizíció eredményeképpen. A cégvezető közölte: az igazgatóság két taggal bővül, Száraz Miklóssal a Sunbooks igazgatójával és Rényi Gábort igazgatósági taggal. A Líra és Lant részvényeinek számát 10 százalékkal megemelik a tranzakcióban.

A Sunbooks, a B2B internetes könyv nagykereskedelem vezető szereplője 2006-ban három milliárd forint feletti nettó árbevételt ért el. Mintegy ötszáz rendszeres vásárlója között meghatározó szerepe van a hipermarket és szakáruház-hálózatoknak - Tesco, Auchan, Media Markt, stb.

A 2008-ban induló integrációs folyamatban a Sunbooks megőrzi önálló szerepét a hipermarketek és egyéb nagyvevők kiszolgálásában, a kisebb boltok ellátását azonban átveszi a Líra.

A Sunbooks veszteséges volt az elmúlt években. Kolosi Tamás, a Líra elnök-vezérigazgató reményei szerint a Sunbooks ez az irány is megváltozik az összemosódással. Amennyiben a Sunbooks nem "pozitív nullával" zárja a 2007-es évet, a tulajdonosok 10 százalékos részesedése csökkenhet.

Kolosi elmondta, hogy a jelenlegi összesen 65 üzlet mellett nem terveznek nagy ütemű fejlesztéseket, mivel a következő évek tervei között elsősorban a további akvizíciókon kívül a cég tőzsdére való bevezetését szerepel.