Befagyasztanák a bérminimumot

Vágólapra másolva!
A garantált bérminimum befagyasztását javasolják a munkáltatók a jövő évre, bérajánlást ugyanakkor nem adnak, csak akkor, ha teljesen tiszta képet kapnak a jövő évi adókról. A munkavállalók szerint viszont a másik oldal ezzel felrúgja a hároméves megállapodást, és csak az időt akarja húzni. 
Vágólapra másolva!

Komoly vita alakult ki az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) a jövő évi bérajánlásról, pedig a munkaadók még oldalálláspontot sem közöltek. Meglátásuk szerint viszont 2008-ra a 2007. évi bérminimumot kellene alkalmazni, mert úgysem tudnak majd ágazati szinten megállapodni. A munkavállalók viszont ezt a bérmegállapodás felrúgásának tekintik. A kormány tartja magát a hároméves megállapodáshoz, ami alapján jövőre 5,5-8 százalékos béremelés mellett 69 000 forint lehetne a minimálbér.

Két stratégiai kérdés van a munkaadók szerint

A munkaadói szervezeteknek az a legnagyobb gondjuk, hogy nem tudnak viszonyulni a jelenleg ismert bérszámokhoz, mert nagyon sok kérdés nyitott még. Töréspontnak tekinthető a véleményük szerint a kisadók, ezek tisztázása előtt ugyanis nem fognak még oldalálláspontot sem közölni a jövő évi bértárgyalásoknál.

A garantált bérminimum kérdésében szintén egyhangú álláspont van a munkaadóknál abban, hogy nem tudnak majd ágazati szinten megállapodást kötni, ezért ezt a kérdést az OÉT-ben szeretnék kezelni. A javaslatuk pedig az, hogy 2008-ban maradjanak a 2007. évi bérminimumok. Ez szerintük nem a hároméves bérmegállapodás felrúgása, hanem egyetlen elem módosítása.

A kormány nem akar módosítani

Akármilyen adópolitika van, bértárgyalások mindig voltak, ezért nem érthető, hogy miért nem hangzott el ajánlat a munkaadók részéről. A hároméves bérmegállapodást a kormány magára nézve kötelezőnek érzi, de minden javaslatról hajlandók tárgyalni. A kisadók kérdéséről pedig a kormányülésen egyeztetni fognak - mondták el a kormányoldal részéről az egyeztetésen.

A munkavállalók nem húznák az időt

Bérajánlásról tárgyalni kell, ehhez azonban valóban minden körülményt meg kell vizsgálni, ezért végleges álláspontra van szükség az adókérdésekben is.

A munkavállalók ugyanakkor azt kérik a munkaadóktól, hogy a bérminimum ügyében ne ideológiát gyártsanak, hanem inkább számoljanak.

Nem osztják a véleményt abban sem, hogy ráérnek az idővel. Olyan volumenű változás ugyanis, ami alapvetően módosítja a feltételeket, nem várható szerintük. Ezért meglátásuk szerint nem szabad húzni az időt az országos bérajánlással.