Kevés a pénz új munkahelyekre

Vágólapra másolva!
A megalakuló egészségbiztosítási pénztárakat a közellátás szempontjából fontos vállalatok körébe kellene bevonni - mondta Szanyi Tibor szocialista képviselő a 2008-as költségvetés folytatódó általános vitájában, pénteken a parlamentben. A fideszes Bernáth Ildikó kifogásolta, hogy jövőre kevés forrás jut munkahelyteremtésre.
Vágólapra másolva!

A regionális egészségpénztárak működését nem szabad veszélyeztetni, sem rövid, sem közép, sem hosszú távon - vélekedett Szanyi Tibor a vitában, amelyre pénteken 11 órás időkeretet állapítottak meg.

A kormánypárti politikus javasolta, hogy ezeket a pénztárakat lehetőség szerint vonják be a közellátás szempontjából kiemelten fontos cégek körébe, és hasonló védelemben részesüljenek, mint több közszolgáltató, energetikai vállalat.

Bernáth Ildikó (Fidesz) elmondta: a költségvetési törvényjavaslat alapján jövőre nem nő a munkahelyek száma. A munkaerőpiaci alap kiadásainak közel hatvan százaléka segélyezésre megy el, így nem lesz kedvezőbb a helyzete annak, aki munkát keres - fűzte hozzá.

Az ellenzéki politikus az általános forgalmi adó visszaigénylésének tervezett módosításával kapcsolatban arról beszélt, hogy adminisztratív eszközökkel akadályozzák a visszaigénylést. Bernáth Ildikó példaként említette, hogy a mikrovállalkozások csak akkor kapnák vissza az áfát, ha az adott hónapban a visszaigénylés összege eléri az egymillió forintot.

Geberle Erzsébet (SZDSZ) úgy vélte, a 2008-as költségvetés a gazdaság teherbíróképességének megfelelően kezeli a foglalkoztatáspolitikát, bár sokkal jobb lenne, ha több forrásból gazdálkodhatna. Hozzátette: a foglalkoztatás mértéke 2005 és 2010 között várhatóan 1,8 százalékkal növekszik összesen, azaz évente 70 ezer fővel bővülhet a foglalkoztatás.

Semjén Zsolt (KDNP) azt mondta, a 2008-as költségvetés egyházi részeinél csak ott nőnek az összegek, ahol az kötelező, de jellemzően ott is kisebb mértékben. Az egyházi közgyűjtemények támogatása 500 millióról 325 millió forintra, az egyházi rekonstrukciós alap 545 millió forintról 325 millió forintra csökken - fűzte hozzá.

A kereszténydemokrata politikus közölte: nem fogadható el semmilyen diszkrimináció az egyházi iskolába járó diák, az ott tanító pedagógus és az önkormányzati iskolába járó diák, az ott tanító tanár között. A közfeladatot ellátó egyházi intézmények nem plusztámogatást kérnek, hanem annak érvényesítését, hogy ugyanannak a feladatnak az ellátására ugyanazt a finanszírozást kapják, mint a hasonló feladatot ellátó önkormányzati intézmények - mondta Semjén Zsolt.

Csapody Miklós (MDF) a médianevelés fontosságát hangsúlyozta. Mivel a média szerinte az első számú szocializációs tényezővé vált, ezért nemzeti médianevelési program elindítását szorgalmazta. A képviselő szerint évente 120 millió forintra lenne szükség a programra, amelyet európai uniós forrásokból lehetne biztosítani.

Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) szombathelyi képviselőként értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a vasi megyeszékhelyen tervezett színház alapításához szükséges 120 millió forint hiányzik a 2008-as költségvetésből.

A liberális képviselő azért sem érti, miért maradt ki a büdzséből ez az összeg, mert időben leadták a szükséges dokumentumokat és a Pénzügyminisztérium, az oktatási tárca, illetve a képviselők is egyetértettek a szándékkal, hogy a megyeszékhelyek közt utolsóként Szombathely is színházat alapítson.

Hankó Faragó Miklós beszélt a jövő évi költségvetés igazságügyi fejezetéről is. Véleménye szerint nincs ok szégyenkezni a bíróságok tekintetében, hiszen a tavalyihoz képest 2 százalékkal több jut az intézményeknek. Ez megfelelő és elegendő a szinten tartásra - közölte. Az SZDSZ képviselője kiemelte, hogy a kormány a bíróságok anyagi függetlenségét is fontosnak tartja, hiszen évek óta az Országos Igazságszolgáltatási Tanács javaslata alapján határozzák meg a költségvetési előirányzatukat.

Mint mondta, az igazságügyi fejezet neuralgikus pontja a bírósági épületek felújítása. A politikus jelentős előrelépésnek nevezte, hogy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium 6,2 százalékkal több pénzt kap, mint tavaly, hiszen bővültek feladatai és rendkívül nagy létszámot, 57 ezer embert irányít az intézmény. A büntetés-végrehajtásra tervezett összeget Hankó Faragó Miklós tetemesnek tartja, de - mint mondta - ebből csak kevés felújítás valósulhat meg.