Megoszlanak a vélemények a kamatdöntésről

Vágólapra másolva!
A Reuters októberi elemzői felmérése szerint ugyanakkora az esélye, hogy hétfőn ismét kamatot csökkent az MNB, mint annak, hogy változatlanul marad az alapkamat. Az elemzők a kamatemelési ciklus egy évvel ezelőtti lezárulása óta nem voltak olyan megosztottak a kamatdöntést illetően, mint most. Az előrejelzések tovább emelkedtek az infláció szintjére és tovább csökkentek a gazdasági növekedés ütemére vonatkozóan.
Vágólapra másolva!

Nem nagyon lehet konszenzusról beszélni a jegybank monetáris tanácsának hétfői kamatos ülése előtt - legalábbis ami az elemzői véleményeket illeti. Nagyon nehéz most jósolni - válaszolta a hétfőre várható kamatdöntésre vonatkozó kérdésre Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő elemzője a Reuters-nek. Hasonlóan vélekedett több elemző is, hosszú listát sorolva fel a kamatcsökkentés melletti és elleni érvekből egyaránt.

Rég volt ennyire megosztott az elemzői kar, a hírügynökség kérdéseire választ adó 27 elemző közül 14 szerint hétfőn 7,5 százalék marad a jegybanki alapkamat. Tizenketten a múlt havi negyed százalékpontos kamatvágás után egy újabb ugyanekkora csökkentésre számítanak, egy elemző szerint pedig fél százalékpontos csökkentés valószínű.

A mostaninál jobb alkalmat kínálhat a tanács számára egyes elemzők szerint a novemberi ülés, amikor a testület már áttekintheti az új negyedéves inflációs jelentést is. Mások szerint ugyanakkor akár pont fordítva is elsülhet a dolog, ha a jelentésben romlanak az inflációs előrejelzések.

Érvek a kamatvágás mellett

Az elemzők szerint a jegybank monetáris tanácsa (MT) bizonyára kedvező jelnek tekinti a szeptemberi inflációs adatokat. A múlt hónapban 6,4 százalékra lassult a fogyasztói infláció az augusztusi 8,3 százalékról, a maginfláció pedig 5,4 százalékról 4,3 százalékra esett.

A forint viszonylag erős maradt az euró ellen, 251 körüli szinteken, holott a kockázati étvágy a nemzetközi piacokon némileg csökkent az elmúlt hetekben, amit azonban ellensúlyoz a dollár gyengesége. Október végén kamatot csökkenthet az amerikai jegybank is.

A piac már beárazott -25 bázispontot

A piac pozitívan fogadta az augusztusi magyar béradatokat. Ugyanakkor több elemző is megemlítette, hogy a béradatok csak első ránézésre tűntek jónak, hiszen az egyszeri kifizetések nélküli bruttó bérindex a versenyszférában a júliusi 11,2 százalékról 10,4 százalékra esett, a bérnövekedés visszaesését azonban a magas egy évvel ezelőtti bázis okozhatta. A 2008-as bértárgyalások pedig nem zárulnak le a hétfői kamatülés előtt.

Egy másik felmérésben 15 magyar devizakereskedőből 11-en 25 bázispontos kamatcsökkentést jövendöltek hétfőre, arra hivatkozva, hogy a vágást a piac már beárazta és rövid távon nem rendítené meg a forintot. Konszenzusuk szerint a hétfői MNB ülés után az eurónként 250 és 252,75 közti szinten foroghat a piacon a forint a jövő héten. Szerdán 251,25-ös szinten zárt a hazai piacon a magyar fizetőeszköz.

Érvek a kamatcsökkentés ellen

A nemzetközi piacokon fennmaradt a bizonytalanság, a hazai inflációs kockázatok pedig sok elemző szerint komolyak maradtak és ezeket hitelessége veszélyeztetése nélkül nem hagyhatja figyelmen kívül a jegybank.

Többek szerint egyszerűen nem jön alkalom a kamatcsökkentésre, mert az inflációs kockázatok folyamatosan magasak. A fő inflációs kockázatok közt említették az elemzők a bérek mellett az élelmiszerárak emelkedését, ami akár egy-másfél évig is eltarthat. A jegybanknak előbb-utóbb hitelességének megroggyanásával kell számolnia, ha mindig éppen "a másfél éves horizonton" teljesülhet az inflációs célkitűzés, azaz mindig másfél évre lesz az árstabilitás.

Romlanak az előrejelzések

Az MNB három százalékos középtávú inflációs céljának hitelessége nem kérdőjeleződött meg a felmérésben, bár a 2009-es éves átlagos inflációra vonatkozó konszenzus egytized százalékponttal 3,1 százalékra emelkedett. Ennél rövidebb távú inflációs előrejelzéseik azonban már második hónapja romlanak. 2007-re egytized, 2008-ra háromtized százalékponttal emelkedett a konszenzus, 7,8, illetve 4,6 százalékra.

GDP növ.Átl. inlációDec. inflációÁht. hiány a GDP százalékábanJegybanki alapkamatEuró/forint árfolyam*Folyó hiány(milliárd euró)
20072,017,776,276,107.00251,295,03
20082,974,553,784,206,25251.614,70

*év végén

Forrás: Reuters

Az MT tagjai és maga a testület a múltban többször hivatkozott az inflációs kockázatot mérséklő fontos tényezők közt arra, hogy a kormányzat hiánylefaragó intézkedései következtében csökkent a belföldi kereslet és lassult a gazdasági növekedés.

Az elemzők szintén a növekedés lassulására számítanak. Előrejelzéseik már harmadik hónapja csökkennek. A harmadik negyedévre 1,55 százalékos éves gazdasági növekedést jósolnak, 25 bázisponttal kevesebbet, mint egy hónapja. A 2007-es és 2008-as teljes évre konszenzusuk 10-10 bázisponttal csökkent, 2, illetve 2,9 százalékra.

Fordulat a folyó hiányról szóló várakozásokban

Kedvezőtlen irányú változás, hogy a felmérésben jelentősen emelkedtek a folyó fizetési mérleg hiányára vonatkozó, korábban javuló trendet mutató előrejelzések: 2007-re 600 millió euróval 5,1 milliárd euróra, 2008-ra félmilliárd euróval 4,8 milliárd euróra. A változást okozhatta a második negyedéves vártnál rosszabb adat, de a következtetések levonásával érdemes legalább a következő havi felmérésig várni, hiszen a résztvevő elemzők összetételének változása is okozhat egyszeri eltéréseket.