Félpályás útzárral védik a tokaji aszút

Vágólapra másolva!
A szerencsi hőerőmű építése ellen tiltakoznak félpályás útlezárással a zempléni civil szervezetek, környezetvédők és borászok, a világörökség részét képező borvidék kapujánál, Szerencsen, a 37-es úton. A beruházó állítja: az erőmű szép és hasznos, a helyiek szerint viszont nem oda való.
Vágólapra másolva!

A tokaji borvidék idén felépült kapujánál traktorokkal és gépkocsikkal félpályás útzárat képezve, több száz ember tiltakozott a szalmatüzelésű erőmű ellen. A tüntetők így kívánják demonstrálni, hogy mekkora terhelést fog jelenteni az egyébként is forgalmas úton az erőmű fűtőanyagát szállító, évi 20 ezer kamion. A 35 méter magas épület a világörökségi kaputól két kilométerre, Tokaj irányába, a borvidék főútjának minősülő 37-es úttól 150 méterre épül.

A szervezők azért választották a tiltakozásnak ezt a drasztikus módját, mert az engedélyeztetési eljárás a megkérdezésük nélkül zajlott le, a helyi lakosok egy újságcikkből értesülhettek az épülő erőműről. Az azonnali heves tiltakozás és a le nem zárt tövényességi óvás ellenére azonban a BHD Hőerőmű Zrt. elkezdte az építkezést.

Egy október 24-én rendezett lakossági fórumon heves vitában sem közeledett az építtető és a civilek álláspontja. A beruházókat képviselő Hujber Ottó nagyvállalkozó szerint az erőmű szép, és nem fogja szennyezni a vidéket. Az orosz államadósság lebontásában ismertté vált vállalkozó elmondta, hogy a létesítmény 133 munkahelyet teremt, és utalást tett arra is, hogy a közlekedés problémáira is megoldásokat jelenthet az erőmű, részleteket azonban nem volt hajlandó elárulni.

A civil szervezetek a helyi lakosokat és a borvidéket fenyegető veszélyekre kívánták felhívni a közvélemény figyelmét. Jelenleg ugyanis csak az évi 20 ezer kamion és az általuk szállított biomassza elégetéséből származó toxikus anyagok füstje tűnik biztosnak, az esztétikai és hőszennyezés mellett.

A természetvédők a zempléni tájért és annak turizmusáért, a borászok pedig azért aggódnak, mert semmiféle hatástanulmány sem készült a borvidékre gyakorolt hatásokról. A világszerte mindössze 7 vidéken megvalósuló aszúsodáshoz ugyanis feltétlenül szükséges a pára, amit az erőmű hőszennyezése megakadályozhat, csődbe juttatva ezzel a leghíresebb hungarikum, a tokaji termelőit.

Forrás: MTI

Szombaton ismét a tervezett égető ellen tiltakoztak Tokajon

Sólyom László köztársasági elnök zempléni látogatásakor megemlítette, hogy a hasonló erőművek általában 20-30 embernek adnak munkát, és felhívta a figyelmet arra, hogy az erőmű veszélyeztetheti a borvidék világörökségi címét. Az UNESCO elnöke november elején látogat a borvidékre, amit a világörökségi cím felülvizsgálata követhet.