Zöld utat kapott a költségvetési javaslat

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki bizottsága szerdai ülésén - 16 igen és 13 nem szavazat mellett - általános vitára alkalmasnak találta a 2008. évi költségvetési javaslatot. A pénzügyminiszter szerint jövőre a fogyasztás 0,4 százalékkal emelkedhet. Az Állami Számvevőszék úgy véli, jó néhány feszültségforrást tartalmaz, ám teljesíthető a jövő évre tervezett költségvetés. A fideszes Varga Mihály szerint a hat éve tartó felelőtlen gazdaságpolitika árát fizetteti meg most a lakossággal a kormány.
Vágólapra másolva!

A kormány a bruttó hazai termék (GDP) 2,8 százalékos növekedésével és 4,5 százalékos inflációval számolva tervezi a jövő évi költségvetést, amely eredményszemléletben 4,1 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt tartalmaz, összege 1123 milliárd forint - jelentette be szerdán Veres János pénzügyminiszter, az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának ülésén.

A kormány elkötelezett a konvergenciaprogram végrehajtása mellett, s ezt tükrözi a jövő évi költségvetés - mondta Veres János. Hozzátette azt is, hogy a konszolidáció mellett folytatódik a felzárkózási program.

További megszorításokra már nincs szükség, 2008-ban a fogyasztás szerény mértékben, 0,4 százalékban emelkedik - jelezte a pénzügyminiszter, hozzáfűzve, hogy jövőre a gazdasági növekedést az export és az élénkülő beruházások húzzák.

A kormány több mint 170 milliárd forintos céltartalékot, 61 milliárd forint általános tartalékot, 20 milliárd forint központi egyensúlyi tartalékot és 89 milliárd forint fejezeti egyensúlyi tartalékot képez - rögzítette Veres János.

A GDP-arányos államadósság 2007-ben várhatóan 65,6 százalék lesz, jövőre pedig 66,1 százalékra módosul - mondta a pénzügyminiszter.

A bruttó hazai termék 2,8 százalékos várt növekedése mellett megalapozott a 2008. évi költségvetés, figyelembe véve a beépített jelentős, 170 milliárd forintra tehető céltartalékot - mondta Csapody Pál, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) főtitkára az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának szerdai ülésén. Hozzátette azt is, hogy jó néhány feszültséget tartalmaz a költségvetési javaslat.

Az ÁSZ 2009-től lát komolyabb nehézségeket, amelyek abból fakadhatnak, hogy a konvergenciaprogramban rögzített 4,2 százalékos gazdasági növekedés kisebb lesz. Az ÁSZ "szinten tartó", azaz alternatív pályája 2,7 százalékot rögzít.

Arra is felhívta a figyelmet a számvevőszék főtitkára, hogy kimerülőben vannak azok a mobilizálható erőforrások, amelyek új növekedési pályára állították a magyar gazdaságot, s emellett 2009-tól felgyorsulhat a közszféra bérexpanziója is.

Magyarország az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott 12 ország között az idei 2,2 százalékos és a jövő évi várható 2,8 százalékos növekedésével az utolsó helyen áll, s emellett a jövő évi 4,5 százalékos inflációs mutató is magasabb az EU-12 átlagos prognózisánál, ami 3,7 százalék - mondta Varga Mihály, az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának elnöke (Fidesz) a szerdai ülésén.

A 2007. évi és a 2008. évi költségvetésben is a 2002-2006 közötti felelőtlen gazdaságpolitika árát fizetteti meg a kormány a lakossággal - jelentette ki Varga Mihály. Ennek következménye, hogy az idén, GDP-arányosan eredményszemléletben 6,4 százalékos, jövőre 4,1 százalékos hiány szerepel a költségvetésben, s ennek megfelelő kockázati felárat kell fizetnie az országnak - tette hozzá a bizottság elnöke. A 2008. évi költségvetési tervezet azt mutatja, hogy a szakadék széléről egy lépéssel vissza lehet lépni, de a gazdaság továbbra is sötét alagútban áll - mondta Varga Mihály, bejelentve, hogy a Fidesz nem támogatja a jövő évi költségvetési tervezet általános vitára bocsátását.