Európai Bíróság: Törvénytelen a "lex VW"

Vágólapra másolva!
A Volkswagen felvásárlását megakadályozni hivatott német törvény ellentétes az uniós szabályokkal - mondta ki az Európai Unió bírósága. Az Európai Bíróság ítélete szerint a Volkswagen-törvény korlátozza a tőke szabad mozgását. A német kabinet reakciójában azonnali lépéseket ígért.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bíróság kedden nyilvánosságra hozott ítélete értelmében Németország nem teljesítette az Európai Unióval szemben vállalt kötelezettségeit, amikor hatályban tartotta az úgynevezett Volkswagen-törvény egyes rendelkezéseit. E törvény értelmében a VW részvényeseire és menedzsmentjére a részvénytársaságokról szóló törvény általános hatályú rendelkezéseitől eltérő, különleges szabályok vonatkoznak. A brüsszeli bizottság szerint e különleges szabályok alkalmazása sérti a letelepedés szabadságának és a tőke szabad mozgásának elvét.

A bizottság által vitatott rendelkezések szerint egy részvényes a szavazati jogok csak maximum 20 százalékát birtokolhatja. Németország és Alsószászország tartomány két-két tagot delegálhat a VW felügyelő bizottságába, mindaddig, amíg a társaságban részvényekkel rendelkezik. A VW közgyűlési határozatainak meghozatalához a képviselt tőke 80 százalékos többsége szükséges, ellentétben a részvénytársaságokról szóló törvény szerinti 75 százalékos többséggel, aminek következtében a szavazati jogok 20 százalékát birtokoló Alsószászország tartomány gyakorlatilag valamennyi határozat meghozatalánál vétójoggal rendelkezik.

A luxembourgi székhelyű Európai Bíróság mind a szavazati jogok 20 százalékban történő limitálását, mind a "blokkoló kisebbség" 20 százalékban történő megállapítását ellentétesnek ítélte az EU előírásaival. Az ítélet szerint ugyancsak ütközi az EU-joggal az, hogy a szövetségi állam és Alsószászország 2-2 tagot delegálhat a felügyelő bizottságba. Ruiz-Jarabo Colomer főtanácsnok idén február 13-án megtett indítványában úgy vélte, hogy a Volkswagen-törvény korlátozza a tőke szabad mozgását. Véleménye szerint a német szabályozás a szövetségi kormány és Alsószászország tartomány kormányának helyzetét erősíti, megakadályozva bármilyen beavatkozást a társaság ügyvitelébe.

A bírósági döntés támogatást nyújthat az Európai Bizottság azon törekvésének, hogy a bizottság leszámoljon az aranyrészvények rendszerével, és azzal, hogy a kormányzatok a tőzsdén jegyzett cégek esetében stratégiai részt tartsanak maguknál. Magyarország az OMV-Mol felvásárlási harca kapcsán éppen mostanában tervezi stratégiai cégeinek törvényi védelmét a felvásárlások ellen - a bírósági döntés ebből a szempontból is érdekes lehet.

A német kormány gyorsan meg fogja változtatni azt a törvényt, amely védelmet nyújt a Volkswagen cégnek a felvásárlási szándékokkal szemben - jelentette be a berlini igazságügy-minisztérium szóvivője. A változtatás érdekében azonnal beindítják a törvényi eljárást, egyelőre azonban bizonytalan, hogy a törvényt teljesen törlik vagy csak módosítanak rajta. A kérdéses törvényt 1960-ban hozták.

Nincsenek magyar vonatkozások?

Semmilyen következtetést nem lehet levonni a Volkswagen-törvényről született európai bírósági döntésből a közellátás szempontjából kiemelkedő fontosságú vállalatokról szóló magyar jogszabállyal kapcsolatban - jelentette ki Daróczi Dávid kormányszóvivő. Daróczi Dávid szerint azért nem lehet összehasonlítani a két jogszabályt, mert az alsó-szászországi VW-törvény arról szól, hogy egy állam egy egyedi szabályozással korlátozta a részvényesek jogait, így a szavazati jogát is. Ez bizonyult az EU szabályaival ellentétesnek. Az Országgyűlés által 99 százalékos többséggel elfogadott magyar törvény viszont általános, számos társaságra vonatkozó jogszabály, amely éppenséggel tágítja a részvényesi jogosítványokat azzal, hogy a legfontosabb döntéseket az illető társaságok közgyűlésére bízza.

Az OMV szerint a döntés az ő álláspontját támogatja

Az OMV szóvivője, Thomas Huemer kijelentette: a cége úgy ítéli meg, hogy az a bírósági állásfoglalás, miszerint a részvényesek szavazati jogának a korlátozása törvénytelen, párhuzamba állítható a Mollal szemben felvetett kifogással, nevezetesen "alátámasztja azt a nézetünket, hogy az olyasfajta szavazatijog-korlátozás, mint amilyen a Mol alapszabályzatában is szerepel, akadályozza a szabad tőkemozgást". A szóvivő szerint a korlátozást nyilvánvalóan még azelőtt léptették életbe a Molnál, hogy a vállalatot privatizálták volna, így különösen érvényesnek tekinthető a párhuzam.

Az osztrák konszern a közelmúltban szándéknyilatkozatot tett közzé, amelyben bejelentette, hogy kész vételi ajánlatot tenni a Molra részvényenként 32 000 forintos áron, de előbb két akadályt el kell hárítani az útból: a szavazati jog 10 százalékos korlátozását és a Mol-vezetés birtokolta, 40 százalékra becsült sajátrészvénycsomagot. Az osztrák cég véleménye szerint a Lex Mol-ként ismertté vált magyar törvény szintén beleütközik az EU versenyszabályaiba.