Büntetésnek tartják a nyugdíjterveket a munkavállalók

Vágólapra másolva!
A munkavállalói szakszervezetek egyértelműen elutasítják az előre hozott nyugdíjrendszer további szigorítását, meglátásuk szerint ugyanis rövid távú intézkedésekkel nem oldhatók meg a gondok. Ráadásul a kormány egy még életbe sem lépett jogszabályt akar módosítani, ami szerintük felér egy büntetéssel.
Vágólapra másolva!

A nyugdíj nem szociális juttatás, hanem pénzzel megváltott jog - hangsúlyozták a munkaadói és munkavállalói oldalon az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén.

A munkavállalói szakszervezetek szerint éppen ezért komoly büntetésnek számít a kormány terve, amely tovább szigorítaná, a még életbe sem lépett korkedvezményes nyugdíjat a férfiak számára, illetve rontana annak nagyságrendjén is. A munkáltatói oldalon ugyanakkor egyetlen dolgot kifogásoltak, azt, hogy duplájára emelkedne a bírságok összege azoknak a cégeknek akik nem fizetik be időben a járulékokat.

Pataky Péter, a munkavállalói oldal szóvivője elfogadhatatlan tartja, hogy azok, aki 39-40 évet dolgoztak és el akarnak menni 62 éves kora előtt nyugdíjba, megbüntessék.

Pataky arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon az emberek nem azért mennek el korábban nyugdíjba, mert nem szeretnek dolgozni, hanem azért mert nincs biztonságérzetük a munkahelyükön. Ezt a gondot pedig nem a nyugdíjrendszer keretében lehet orvosolni - tette hozzá.

A munkaadók szerint a nyugdíjrendszer gondjait különben sem lehet rövid távú intézkedésekkel megoldani, ehhez egy újabb átfogó nyugdíjreformra lenne szükség.

Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint viszont az előrehozott nyugdíj lehetősége eleve egy kedvezmény, a kedvezmény mértékének változtatásáról van tehát szó, nem szigorításról.

A kormány október 24-i ülésén foglalkozik azzal a javaslattal, hogy a magánnyugdíjpénztárakból bizonyos feltételek esetén vissza lehessen lépni a társadalombiztosítási nyugdíjpénztárba, miként az OÉT korábbi ülésein az adótörvényekre vonatkozóan tett munkavállalói és munkáltatói indítványokról is - mondta Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén.

Az államtitkár szakszervezeti kérdésre válaszolva közölte: az országgyűlési bizottsági vitában a Pénzügyminisztérium képviselője fogalmazott meg szakmai támogató véleményt a nyugdíjpénztári visszalépésre vonatkozó javaslattal kapcsolatban, de ez nem kormányálláspont volt.