Buszaikat adják el a Volánok

Vágólapra másolva!
Benyújtották a kedvezmény-rendszer átalakításának számláját a Volán-társaságok: 5,5 milliárd forint megtérítését várják a költségvetéstől. A cégek növekvő veszteségeik miatt már buszaikat is elzálogosítják - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A helyközi autóbuszjáratokat üzemeltető 24 cég a buszpark-rekonstrukcióra csepegtetett tőkejuttatásokon kívül kizárólag a rendeletben megszabott utazási kedvezmények kiegészítésére kap pénzt a költségvetéstől. A kedvezményrendszer átalakítása óta azonban nem eleget.

Június óta egyezkednek a Volánok a nekik járó költségtérítések kifizetéséről: szerintük a rendelkezésre álló 50 milliárd forintnál legalább 5,5 milliárd forinttal többre lenne szükség. Ha ez elmarad, a legalább papíron eredményes Volánok is kénytelenek lesznek mérlegükben kimutatni veszteségeiket.

Az ÁPV Zrt. előírja, hogy a cégeknek pozitív nullszaldós mérleg szerinti eredményt kell kimutatniuk - jóllehet a Volánok többsége, üzemi szinten valójában évek óta veszteséges. Tavaly a 24-ből ötnek volt, az idén már csak négynek lesz pozitív üzemi eredménye.

A veszteséget a társaságok rendre a vagyoneladásokkal tüntették el. Az ingatlanok és más mobilizálható vagyonelemek felélése után azonban már csak a buszok eladásának és visszabérlésének trükkje maradt, amit a hírek szerint már be is vetettek - írja a lap.