Londonban csökkentést várnak az MNB-től

Vágólapra másolva!
Nem valószínű, hogy a magyar jegybankot megakadályozza a további kamatcsökkentésben az élelmiszerár-infláció múlt havi kiugrása, mert az MNB Monetáris Tanácsa az élelmiszeráraknál jelenleg jobban figyel a piaci kockázati prémiumokra, és attól tart, hogy a túl hosszú ideig feszesen tartott pénzügypolitika emeli a recesszió kockázatát.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan csütörtökön kiadott elemzése az MNB döntéshozóival tartott budapesti megbeszélés alapján készült. A globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői szerint a minap a Monetáris Tanács "galamb többségét képviselő" Oblath Gábortól és Neményi Judittól hallgattak meg tájékoztatást, és a ház ennek alapján visszaállította eredeti előrejelzését a már októberben várható negyed százalékpontos magyarországi kamatcsökkentésről.

A budapesti találkozó előtt a JP Morgan "fontolgatta", hogy a 7,00 százalékos év végi MNB-kamatszintről szóló eredeti prognózisát 7,25 százalékra emeli a szeptemberi inflációs adatsor azon elemei miatt, amelyeket az inflációs kockázat növekedésének "egyértelmű" jeleiként értelmezett. A monetáris tanácsi tagokkal folytatott budapesti megbeszélése nyomán azonban a ház kitart eredeti kamatpálya-prognózisa mellett.

Az ismertetés szerint a monetáris tanácsi tagok "legalábbis egyelőre" meglehetősen derűlátók az élelmiszerár-kiugrással kapcsolatban. Jóllehet elismerik, hogy a jelenség rövid távon növeli az inflációt a korábbi várakozásokhoz képest, ugyanakkor jórészt átmeneti sokknak tartják, amely szerintük valószínűleg nem fog belezavarni a középtávú kilátásokba, sőt a 2008 végi inflációt a bázishatások révén lejjebb is viheti.

Mindezek alapján az MNB-döntéshozók továbbra is helytállónak tartják azt a nézetet, hogy a 2009-es inflációs cél teljesül. Kiemelték azt is, hogy az áfa- és takarékossági hatásoktól megtisztított, éves szintre vetített, szezonális kiigazítással számolt negyedévenkénti maginflációs pálya lefelé tart - bár az ugyanígy számolt havi összevetésű maginfláció nem -, és a szolgáltatási, valamint a beruházási javak csökkenő inflációja hozzájárul a feldolgozott élelmiszerek árkiugrásának ellensúlyozásához, áll a JP Morgan csütörtöki londoni ismertetésében.

A ház - a kedvező piaci viszonyok fennmaradását feltételezve - jövőre 6,50 százalékig süllyedő MNB-alapkamattal számol. Ez egyezik az általános londoni konszenzussal, bár más nagy londoni házak a szeptemberi éves infláció vártnál kisebb csökkenése után óvatosan nyilatkoztak arról, hogy az idén várható-e még két kamatcsökkentés.