Kevesebb "leghátrányosabb" helyzetű térség

Vágólapra másolva!
Valószínűleg emelkedik a leghátrányosabb helyzetű kistérségek állami támogatása. A növekedés elsődleges oka, hogy az új szabályok szerint kevesebb térség tartozik majd ebbe a kategóriába - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A jelenleg zajló tárgyalások alapján az is elképzelhető, hogy a korábban tervezett 180-240 milliárd forintnál nagyobb lesz a leghátrányosabb helyzetű kistérségek támogatása a 2007-tel kezdődött új uniós költségvetési ciklusban - tájékoztatta a lapot a Kormányszóvivői Iroda.

A keretet pályázati rendszerben tervezi kiosztani a kormány, de még egyeztetés alatt áll, hogy a 11 érintett operatív támogatás közül melyikből, mennyi jut a programra. A kormány a kérdéses összeget "arányosan" tervezi elosztani az évek között, jövőre így, hozzávetőleg 25-35 milliárd forint juthat a leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatását célzó zászlóshajó-­programnak.

Az érintett kistérségek száma ugyanakkor várhatóan csökken: míg a jelenleg hatályos, 2004-es kormányrendelet 48 leghátrányosabb helyzetű kistérségről ír, addig az önkormányzati tárca új rendelettervezete szerint a legmagasabb támogatási kategóriába 33 ilyen településcsoport kerül.

A javaslat szerint hátrányos helyzetűként azokat a kistérségeket fogják nyilvántartani, amelyek komplex mutatója kisebb, mint az ország összes kistérsége komplex mutatójának átlaga. A mutató meghatározásánál figyelembe vesznek gazdasági, infrastrukturális, társadalmi, szociális és foglalkoztatási indikátorokat is.

Az előterjesztésben 94 ilyen kistérség szerepel. A leghátrányosabb helyzetű kistérségek közé azok kerülnek be, amelyekben a legalacsonyabb komplex mutatóval rendelkeznek és népességük nem haladja meg az ország népességének 15 százalékát. E szerint 47 leghátrányosabb helyzetű kistérség lesz, de ez még mindig nem jogosít minden elérhető támogatásra.