A Valutaalap hazánkért is aggódik

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap őszi előrejelzésében "Élénk tevékenység, fokozódó egyensúlytalanság" - alcímmel közöl értékelést és előrejelzést a feltörekvő európai országokról, a balti, a közép-és kelet-európai, illetve a dél-európai régió országairól. Az idei év első felében is gyors volt (5,8 százalékos) a növekedési ütem, és alig maradt el a múlt évi 6,3 százalékos GDP növekedési ütemtől. De aggódnak néhány ország, köztük Magyarország pénzügyi stabilitásáért.
Vágólapra másolva!

A térség egészére az IMF jövőre 5,2 százalékos GDP növekedést vár, az inflációt az idei évre 5,1, jövőre 4,1 százalékra prognosztizálja, míg a folyó fizetési mérleg hiányát a GDP százalékában az idei évre -7,3, jövőre -7,5 százalékra jósolja.

Magyarország esetében a növekedési ütem az IMF előrejelzése szerint az idén 2,1, jövőre 2,7 százalékos lesz, az árak a múlt évi 3,9 százalékkal szemben az idén 7,6, jövőre 4,5 százalékkal emelkedhetnek, míg a fizetési mérleg hiánya (a GDP százalékában) a tavalyi -6,5 százalékról az idén -5,6 százalékra, jövőre pedig -5,1 százalékra javulhat. Magyarországon a növekedési ütem továbbra is elmarad a régió többi részéhez képest.

A jelentés szerint a térség gyors növekedését "fokozódó aggodalmak kísérik a növekvő külső egyensúlytalanság és a Baltikum, valamint Dél-és Délkelet Európa túlfűtöttsége miatt". A közép-európai térségben kedvezőbb a gazdaságok külső pozíciója, mivel a folyó fizetési mérleg hiányát ellenőrzés alatt lehetett tartani a külföldi működőtőke beáramlása révén - hangsúlyozzák a jelentésben.

A jelentős külső egyensúlyhiánnyal bíró országok, mint a Baltikum országai, Románia és Bulgária a külső finanszírozás növekvő költségeivel szembesülnek a közelmúlt pénzpiaci zavarainak hatására - állapítja meg az IMF. A jelentésben a magyarországi konszolidációról nem közölnek részletes értékelést. - A stabilizációs terv megvalósítása elsődleges feladat marad azokban az országokban, például Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban, ahol hosszabb távon aggodalmat okoz a pénzügyi fenntarthatóság - olvasható még az IMF jelentésében.

MTI