Vágólapra másolva!
Egyre többe kerül a vállalatoknak a gazdasági bűnözés - a PricewaterhouseCoopers konzultáns és auditáló erre irányuló, kétévente végzett felmérése szerint - amely a világon a legnagyobb (40 ország 5400 vállalatának adataira épül) - a cégek 43 százaléka válik csalók, sikkasztók vagy korrupció áldozatává - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A gazdasági bűncselekmények száma az elmúlt két év alatt 40 százalékkal emelkedett, s az általuk okozott kár összege meghaladta a 4,2 milliárd dollárt. A vizsgálat megállapította, hogy az egyre kifinomultabb módszerek és a többségében bennfentes, gyakran vezető állású elkövetők miatt lehetetlen felszámolni ezeket a bűntetteket, amelyek annál nagyobb veszteséget okoztak, minél magasabb beosztásban volt az elkövető a vállalatnál.

Az anyagi károkon kívül a cég iránti súlyos bizalomvesztést is okoztak ezek az akciók. Olyan hasznos gyakorlati következtetések is leszűrhetők a vizsgálatból, mint például hogyan növelte a sikkasztások számát, ha az anyavállalat és alvállalatai más könyvelési rendszert használtak.

Megnyugtatónak tűnhet, hogy a vesztegetéseket tekintve Nyugat-Európa a világátlag felét produkálta, de ez is háromszorosa az USA korrupciós szintjének, a közép-európai szint pedig éppen tízszerese az észak-amerikainak. A legkorruptabbnak az indonéz üzleti élet bizonyult, de elég szorosan holtversenyben követi Oroszország és Brazília, míg a "legtisztább" Svédország.