Novemberben utcára mennek a sertéstartók

Vágólapra másolva!
Országos demonstrációt tartanak november első dekádjában a sertéstartók, mivel tarthatatlannak ítélik helyzetüket - hangzott el szerdán, a Sertéstartók Országos Választmányának ülését követő sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Mészáros Illés választmányi elnök közölte: Magyarországon akár 1,5 millió darabra is csökkenhet a sertések száma jövőre, amennyiben sürgős intézkedések nem történnek az ágazat megmentése érdekében. Jelenleg egy-egy sertéstartó 120-140 forintot fizet rá kilogrammonként a sertéstartásra. A felvásárlási árak ugyanis 220-240 forint között mozognak kilogrammonként, a sertés előállításának önköltsége pedig 340-360 forint kilogrammonként. A szakemberek szerint ha nem történik változás, úgy rövid időn belül megszűnhet Magyarországon a sertéstartás.

Az európai sertéspiacot uraló túlkínálat az egész ágazatot tönkreteheti. A tartók veszteséggel működnek, így a magyarországi sertésállomány vészesen fogy. A feldolgozók apró haszna és jövője is hajszálon függ, a kereskedelemben mégsincs árcsökkenés, és az állami segítség is várat magára.

A takarmány és a tenyésztők tartalékai egyaránt elfogytak, kényszerhelyzetben már a tenyészállatokat is levágják, hiszen nem tudják etetni azokat. Ez most csak tovább növeli a felesleget a telített piacon, a jövőben viszont húshiányt fog okozni. A túlkínálat miatt nyomott átvételi árak ellenére a sertéshús mégis 2 százalékkal drágább a kiskereskedelemben, mint egy évvel ezelőtt.

A sertéstenyésztőket képviselő Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) október 17-én tartja kibővített választmányi ülését, ahol akár demonstrációról is döntés születhet.

A sertéstartók a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól (FVM) eddig nem kaptak érdemi segítséget, a tárca szintén október 17-én ismerteti cselekvési tervének részleteit. A MOSZ tisztában van azzal, hogy a kormánynak az uniós tagság miatt szűk a mozgástere, mégis azt kérik, hogy a rendelkezésre álló keretek között képviseljék az érdekeiket Brüsszelben - mondta az origo-nak Tóth István, a MOSZ titkára.

Jogos a sertéstartók elkeseredése - mondta Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. A húsfeldolgozók képviselője azonban hozzá tette, hogy az átadási áraik együtt mozognak a felvásárlási árakkal, és a vágóhidak helyzete nem teszi lehetővé, hogy a legjobb esetben is csak pár százalékos hasznuk terhére drágábban vegyék át az élősertést.

Az ágazat helyzetét a Vágóállat és Hús Terméktanács is kritikusnak tartja. Az érdekképviselet annyit közölt, hogy állami segítség, és a kereskedők átvételi árának emelése nélkül nem lehet megoldani a válságot.