Lecsúsztunk az üzleti célpont ranglistán

Vágólapra másolva!
A múlt évi 22. hellyel szemben a 23. helyen végzett Budapest az idén Európa legvonzóbb üzleti célpontjainak rangsorában - hangzott el a felmérést bemutató sajtótájékoztatón hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az első négy helyen nem történt változás, tehát Európa legvonzóbb üzleti célpontjai sorrendben: London, Párizs, Frankfurt és Barcelona. Ami pedig a közép-kelet-európai régiót illeti, Prága a 14., Varsó a 19., míg Budapest a 23. helyen végzett, mindhárman visszaléptek egy-egy helyezést a múlt évihez képest. Ugyanakkor Bukarest egy hellyel előrébb, a 28-on végzett, míg Moszkva besorolása a 31. helyen változatlan.

A lista 33 európai nagyvárost hasonlít össze 500 vezető európai nagyvállalat felsővezetőinek megkérdezése alapján. A European Cities Monitor lista összeállítását a TNS független piackutató cég végezte, a Cushman & Wakefield ingatlan tanácsadó megbízásából.

A Cushman & Wakefield által rendezett sajtótájékoztatón Budapest helyezését kommentálták a meghívott szakértők. A munkaerő olcsóságát tekintve a 3., míg annak minőségét (képzettségét) vizsgálva a 29. helyet érdemelte ki Budapest. Charles Taylor, a Cushman & Wakefield ügyvezető igazgatója mégis drágának minősítette a magyar munkaerőt, szembeállítva például a cseh megoldással, ahol átalányadót vezettek be.

Szabados Krisztián, a Political Capital igazgatója a munkaerő költségét a bürokráciával, míg a minőségét az oktatással hozta összefüggésbe, a helyezések tehát ez utóbbiakat is minősítik. A bonyolult adórendszer miatt rosszabb is lehetett volna a helyezés - mondta Szabados Krisztián. Viszont a politikai kockázatot tekintve Magyarország a legstabilabb a régióban.

Schőmer Norbert, az AIG/Lincoln fejlesztési igazgatója úgy vélte, hogy a képzett (egyetemet végzett) magyar munkavállalóknak is alacsony az együttműködési készsége, és ez is megjelenik az értékelésben.

A kormányzat által teremtett üzleti légkört tekintve Budapest egy év alatt a 2. helyről a 6.-ra csúszott vissza. Varsó a 3. helyen áll.