Goldman Sachs: 6,5 százalék alá mehet a kamat

Vágólapra másolva!
A forint ingadozási sávjának eltávolításával a Londonban jelenleg 2008-ra várt 6,50 százalékos mélypont alá is mehet az MNB-alapkamat, áll az egyik vezető londoni befektetési ház térségi előrejelzésében.
Vágólapra másolva!

A Goldman Sachs londoni részlege szerint az alapkamat a jövő év első negyedének végére 6,5 százalékra csökken. Erre az előrejelzésre rövid távon felfelé mutató, illetve késleltető kockázatok hatnak, ha "beragadnak" az inflációs várakozások.

A GS megerősítette azt a véleményét - ez a múlt heti szeptemberi inflációról kiadott kommentárjában is szerepelt -, hogy az élelmiszerinfláció továbbra is kellemetlen meglepetéseket okoz, és mivel a fogyasztók folyamatosan figyelik az élelmiszerárakat, a magas infláció ebben a szektorban még a szokásosnál is nagyobb hatást gyakorolhat a várakozásokra. Ez pedig "nem hasznos" a most folyó 2008-as bértárgyalások közepette.

Az új elemzés szerint ugyanakkor a ház pozitív hatásra számít az év végén szokásos, a magyarországi alapmutatók javulását várhatóan elismerő portfolió-átrendezésektől, ezért fenntartja az idei, további két MNB-kamatcsökkentésről szóló, "enyhén agresszív" előrejelzését.

A forint árfolyamsávjának eltávolítása azonban később további lendületet adhat a kamatcsökkentéseknek, potenciálisan a 6,5 százalékos szint alá süllyesztve a magyar jegybanki alapkamatot, áll a Goldman Sachs londoni elemzésében.

A GS szerint a forintsáv felszámolása jelenleg "láthatóan nem szerepel a napirenden", mivel a magyar kormány tart attól, hogy a forint "túlszaladna" erős irányban, ami ártana a gazdaság jelenlegi egyetlen motorjának, az exportszektornak.

A forintsáv eltörlése azonban, a cég véleménye szerint "végül meg fog történni". A döntés része lehet egy gazdasági csomagnak, amely magában foglalná a költségvetési felelősségről szóló egyezséget is, áll az elemzésben.